Black Friday: doet jouw bedrijf dit jaar mee?

Pexels-black-friday

De laatste vrijdag van november is voor velen ook wel bekend als Black Friday. Veel producten worden met hoge kortingen aangeboden, wat natuurlijk erg aantrekkelijk is voor de consument. Winkels hebben de gekste acties, deals en aanbiedingen. Het gaat namelijk om kortingen die kunnen oplopen tot wel 80 procent. Steeds meer ketens en kleine bedrijven doen mee aan deze ‘feestdag’, maar nog veel Nederlandse bedrijven hebben toch hun twijfels over Black Friday. Waarom is het handig om mee te doen aan Black Friday? En hoe kun je dat als bedrijf het beste aanpakken? Wij vertellen het je hieronder.

Wat houdt black Friday in?

Vrijdag 27 november is dit jaar de dag waarop veel consumenten de winkels leegkopen. Deze Amerikaanse traditie is in 2015 overgewaaid naar Nederland en de trend wordt steeds populairder. Black Friday valt net voor de dure decembermaand en is voor veel consumenten een ideale dag om alvast hun sinterklaas- en kerstinkopen te doen. Winkeliers die meedoen met Black Friday hebben het die dag erg druk en verkopen ook meer producten dan normaal. Zowel off- als online.

Je afzijdig houden? Think twice!

We snappen dat je misschien je bedenkingen hebt. Veel winkeliers willen hun producten liever voor een eerlijke prijs verkopen en in sommige gevallen is dit ook echt nodig om het hoofd boven water te kunnen houden. Toch heeft meedoen zo zijn voordelen. Veel mensen kijken al van tevoren welke bedrijven Black Friday acties hebben. Je kunt zowel op social media als op de site aankondigen dat ook jij je producten met korting gaat verkopen. Het trekt veel klanten aan en zo kan je bedrijf groeien. Ben je bang dat je verlies draait door je producten voor een (te) lage prijs te verkopen? Denk dan eens na of je misschien producten hebt die normaalgesproken niet goed verkopen. Misschien blijven deze producten normaal wel maanden op de plank liggen, maar door Black Friday heb je de mogelijkheid gekregen om deze producten met korting te verkopen. Zo ziet het product er aantrekkelijker uit voor de klant en het helpt je om je voorraad ‘op te ruimen’.

Zo pak je Black Friday aan

Sommige consumenten zijn al een paar dagen voor de betreffende vrijdag bezig met het maken van een ‘boodschappenlijstje’. Tijdens de voorbereiding denken ze goed na over wat ze precies willen en zijn ze bezig met het onlinespeurwerk. Als ondernemer kan je hier handig gebruik van maken. Zo kun je je Black Friday aanbiedingen al dagen eerder op de site zetten, waardoor je al de aandacht pakt van mogelijke klanten. Wanneer je producten korting geeft, vergeet dan niet om de slechtlopende producten ook mee te nemen in dit proces. De kans is groter dat consumenten een slechtlopend product kopen wanneer ze zien dat er korting op zit. Ten slotte kijk je naar je concurrenten en bekijk je wat zij doen. Je kunt zo inspiratie opdoen en nadenken over hoe jij kunt opvallen.

Black Friday in 2020

Veel bedrijven hebben last van het coronavirus en moeten daarvoor een aantal maatregelen nemen. Overal in Nederland zie je nu mensen met mondkapjes de winkel binnenstappen. Omdat je maar een klein aantal klanten in je winkel mag hebben is het lastig om de drukte van Black Friday op te vangen. Veel bedrijven slaan het dit jaar daarom over, andere bedrijven verspreiden de kortingen over twee weken, maar je kunt in ieder geval verwachten dat er tijdens Black Friday veel online wordt geshopt. Dus vergeet niet om alle producten met kortingen in je webshop te zetten of via social media te verkopen. Zo komen er minder mensen naar de fysieke winkel en voorkom je het verspreiden van het virus.

Black Friday is een hectische dag voor winkelketens en kleine bedrijven. De consumenten zijn gek op deze vrijdag en als bedrijf kun je er veel profijt van hebben. Wil je weten hoe je je producten ook op social media kunt verkopen? Bekijk dan onze blog: Met deze tips start je een succesvolle Facebook en Instagram shop.