Een contentkalender: alles wat je moet weten

Ken je dat? Je hebt verschillende socialmedia-kanalen en een website met duidelijke, maar verouderde informatie. Hoe blijft jouw content levend, prikkelend en actueel? En hoe zorg jij ervoor dat je het overzicht bewaard in de wirwar van al jouw content? De oplossing is eenvoudig: gebruik een contentkalender en verbeter jouw contentproces.
Wat is een contentkalender?
Een contentkalender helpt jou bij het plannen en organiseren van jouw content. Zo kun je in deze planningstool eenvoudig aangeven wanneer, wat, voor wie en in welke vorm je iets publiceert. Daarnaast kun jij in de kalender verwerken wie verantwoordelijk is voor de creatie van de content en wat de status daarvan is. Met een contentkalender vertaal jij jouw strategie dus als het ware naar een operationeel proces.
Waarom is het gebruik van een contentkalender handig?
Wanneer je een contentkalender gebruikt, weet je precies wat en wanneer je gaat posten. Door op vaste momenten te werken aan jouw content en dit vervolgens direct in te plannen, zorg je voor consistentie en vergroot jij jouw online zichtbaarheid. Jouw community vindt het namelijk prettig om op vaste momenten verrast te worden met content van jouw organisatie.
Wanneer je geen gebruik maakt van een contentkalender is de kans groot dat jij op het moment waarop je normaal iets online plaatst even geen tijd hebt. Dit wordt door jouw community vaak niet in dank afgenomen. Daarnaast helpt het werken met een contentkalender jou om van tevoren en op vastgestelde momenten na te denken over de content die je online wilt plaatsen. Zo hoef je niet om 10 uur ’s avonds nog even snel een Instagram post in elkaar te flansen en breng jij jouw content naar een hoger niveau.
Het gebruik van een contentkalender zorgt ook voor een volledig(er) overzicht en een efficiëntere werkwijze. Door jouw contentstrategie zichtbaar te maken en te vertalen naar een contentkalender geef je het maken van content een tastbare plek binnen jouw organisatie. Verder kun je eenvoudig verantwoordelijkheden toewijzen en versterkt de kalender de samenwerking tussen jouw teamleden. Alles is namelijk inzichtelijk!
Hoe ziet een contentkalender eruit?
Contentkalenders zijn beschikbaar in allerlei vormen en maten. Zo kun je zelf een contentkalender maken in Excel of Google Calender of je maakt een account aan bij één van de beschikbare tools. Denk bijvoorbeeld aan Later, Coosto of Loomly.
Een contentkalender bevat in ieder geval altijd een aantal basiskenmerken, namelijk:
- een datum;
- het onderwerp en het doel;
- het type content;
- de verantwoordelijke redacteur;
- het kanaal.
Verwerk de planning van al jouw kanalen (website en socialmedia-accounts) in één contentkalender. Zo maak je voor jezelf de samenhang tussen alle online uitingen duidelijk.
Waar begin je?
Heb je eenmaal besloten dat je gebruik wilt maken van een contentkalender, dan is het verstandig om je te verdiepen in de beschikbare tools of om een eigen kalender vorm te geven. Plan voor jezelf een moment waarop je van start wilt gaan en zorg ervoor dat je hiervoor overzicht hebt gecreëerd in jouw bestaande content. Daarnaast is het verstandig om aan de hand van jouw statistieken te bepalen op welke momenten jij jouw content het beste kunt inplannen.
Geen last-minute stress, maar tijd voor een grote kop thee en een fijne, relaxte schrijfsessie. Ontbreekt het jou op dit moment aan inspiratie? Scrol dan eens door je Pinterest of andere socialmedia-accounts en bekijk hoe vergelijkbare organisaties vormgeven aan hun strategie.