Copywriting: de do’s en don’ts

Als copywriter of tekstschrijver zit je elke dag uren achter de computer, zodat jouw opdrachtgevers versgebakken artikelen in hun mailbox ontvangen. Wanneer je net begint met het schrijven van teksten is het handig om alle copywriting do’s en don’ts op een rijtje te hebben. Je wilt natuurlijk je zakelijke en commerciële teksten op een professionele manier schrijven, maar waar moet je dan op letten? Wij hebben voor de kersverse copywriter de do’s en don’ts op een rijtje gezet.
De vijf copywriting-don’ts
Laten we eerst beginnen met de don’ts. Voor een goed artikel is het cruciaal om de volgende punten zo veel mogelijk te vermijden tijdens het schrijven van een tekst.
Don’t 1: het gebruik van vaktaal
In jouw vakgebied heb je vast een onderwerp waar jij veel vanaf weet. Je kent alle aspecten van het verhaal en je kunt er vaak zonder enige moeite een artikel over schrijven. Let er dan wel op dat je niet te veel vaktaal gebruikt. Niet veel mensen leven in de wereld waarin jij leeft en snappen sommige termen niet. Zorg dat je in ‘Jip en Janneke’-taal schrijft, zodat iedereen het artikel begrijpt.
Don’t 2: onnodig vaak zoekwoorden gebruiken
Je wilt als tekstschrijver natuurlijk dat je artikel makkelijk te vinden is op het internet. Het is daarom slim om de juiste zoekwoorden te verwerken in een webtekst of blogartikel. Kijk hierbij wel uit dat je het keyword niet overdreven vaak terug laat komen. Dit leest niet prettig voor de lezer.
Don’t 3: diverse aanspreekvormen gebruiken
Het is niet fijn om een artikel te lezen met meerdere aanspreekvormen. Op het ene moment word je netjes aangesproken met ‘u’, maar een paar zinnen later kom je het woord ‘je’ tegen. Wanneer je een artikel schrijft is het altijd handig om je aan één aanspreekvorm te houden en dus consistent te zijn.
Don’t 4: veel clichés gebruiken
Als schrijver wil je natuurlijk dat jouw tekst uniek is en dat het de interesse van de lezer behoudt. Dat ga je niet bereiken met ‘clichés’ zoals: “De sleutel tot succes” of “wij gaan doelgericht te werk”. Wanneer je veel clichés in een artikel vermeldt, wordt je artikel minder interessant en verlies je de aandacht van de lezer.
Don’t 5: gebruik niet te veel tekst
Wanneer een bezoeker op jouw artikel klikt, scant hij meestal de tekst om te kijken of hij het interessant vindt. Een onoverzichtelijke tekst met veel woorden is vaak moeilijk te lezen. Alleen al het aantal woorden kan voor een lezer al genoeg zijn om het artikel weg te klikken. Een gemiddeld artikel heeft tussen de 300 en de 1000 woorden. Maak je artikel overzichtelijk en niet al te lang, zodat het voor de lezer een feestje is om te (blijven) lezen.
De vijf copywriting-do’s
Nu we de vijf don’ts hebben gesproken, wordt het tijd dat we het gaan hebben over wat we dan vooral wél moeten doen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt toepassen bij het schrijven van de perfecte tekst.
Do 1: bedenk voor wie je schrijft
Bij het schrijven van een webtekst of een blog is het belangrijk dat je weet voor wie je schrijft. Niet iedereen gaat je bericht lezen, maar dat is niet erg. Je hoeft ook niet iedereen te bereiken. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar je doelgroep. Wie zijn ze en wat willen ze graag weten?
Do 2: verdeel je tekst in alinea’s
Een lezer wil makkelijk en snel een artikel lezen, maar wanneer diegene een hele lap tekst op zijn beeldscherm ziet staan, klikt hij die pagina over het algemeen weer heel snel weg. Een makkelijke truc om de aandacht van de lezers te behouden is het maken van alinea’s. Het artikel ziet er dan meer opgeruimd en overzichtelijk uit.
Do 3: pakkende (sub)koppen
Om de aandacht van de lezer te behouden, is het slim om gebruik te maken van (sub)koppen. Een kleine titel boven een alinea maakt een tekst mooier en het ziet er meer georganiseerd uit. Met een pakkende tussentitel kunnen lezers je tekst makkelijker lezen.
Do 4: wees uniek
Je wilt natuurlijk niet dat je tekst standaard en gewoontjes is. Er staan honderden artikelen online met precies hetzelfde onderwerp, waardoor jouw tekst makkelijk weg kan vallen. Om meer lezers naar je artikel toe te trekken is het belangrijk dat je artikel origineel is. Dus laat je creatieve kant aan de wereld zien en maak een uniek stukje tekst.
Do 5: een duidelijke call-to-action
Met een CTA (call to action) kan je lezer contact met je opnemen of een actie ondernemen. Aan het einde van je tekst kun je een button of een linkje plaatsen waarmee de lezer een actie uit kan voeren. Bijvoorbeeld contact met jou opnemen. Zo bouw je een relatie op met je doelgroep en sleep je mogelijk zelfs nieuwe klanten binnen.
Voor een beginner is het altijd lastig om een goede tekst te schrijven, maar oefening baart kunst. Met deze copywriting do’s en don’ts helpen we je een eind op weg om makkelijk een goed artikel te schrijven. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.