De kracht van de hashtag op Pinterest

hashtag Pinterest

In de afgelopen jaren deden er veel verhalen de ronde over de effectiviteit van de welbekende ‘#’op Pinterest. Zo zou het geen toegevoegde waarde hebben, niet gelezen worden door Pinterest en schade aanrichten bij het bereik van je berichten. In september 2017 kwam er eindelijk witte rook uit de toren van Pinterest en werden hashtags officieel gedoogd. Met geen kans op schade voor je bereik, maar juist een betere vindbaarheid van je berichten, borden en pagina.

Hoe werkt de hashtag op Pinterest?

Hashtags zijn een toevoeging voor je pin en je voegt deze toe op de plekken waar ook je keywords staan. Dit kan onderaan de omschrijving zijn, maar ook door de tekst heen. Zolang het maar leesbaar is. Let erop dat dit alleen werkt bij nieuwe berichten. Het algoritme van Pinterest is erop ingesteld dat nieuwe berichten sneller bovenaan staan. Hierdoor werkt het effectiever wanneer je hashtags toevoegt aan nieuwe content in plaats van aan berichten die al online staan.

Nadat jouw bericht online staat, kun je hashtags op twee manieren zoeken. De eerste mogelijkheid is net zoals bij Twitter en Instagram; klikken op een hashtag in de omschrijving. Na jouw klik, genereert Pinterest een overzicht van alle andere pins die dezelfde hashtags bevatten.

Een andere manier voor het vinden van een hashtag op Pinterest is om het zoekveld te gebruiken. Dit werkt normaal gesproken ook bij de keywords voor je pin, maar nu typ je er een ‘#’ voor. Zoals bij #bloggen en #pinteresthacks. Wanneer je dit doet, krijg je een overzicht van pins die het zoekwoord of de hashtags bevatten.

Welke hashtags moet je doen?

Wanneer je een afbeelding toevoegt en in de omschrijving een ‘#’ typt, geeft Pinterest je automatisch suggesties voor de meest populaire hashtags. Kijk voor een voorbeeld naar onderstaande afbeelding. Je ziet hier een overzicht van relevante hashtags die passen bij het zoekwoord ‘Pinterest’. Hierdoor weet jij of jouw bericht interessant is en of al meer mensen de hashtag gebruikt hebben.

hashtag Pinterest

Nu kun je natuurlijk alle grote hashtags gebruiken om jouw vindbaarheid te vergroten, maar hier tackelt Pinterest je. Voor de juiste balans gebruik je een mix van evergreen hashtags, oftewel tijdloze hashtags, en seizoensgebonden hashtags. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen, seizoenen of acties.

Pinterest is transparant wat betreft de gouden methode bij het gebruik van hashtags en geeft de suggestie om niet meer dan 20 hashtags te gebruiken. Hashtags gebruik je namelijk om de pin nog concreter te maken voor Pinterest. Wanneer je de juiste hashtags kiest, is het voor Pinterest mogelijk om nog beter te filteren. Wees dus vooral specifiek en vind de juiste mix voor jouw pin. Houd er wel rekening mee dat de hashtags ook de ruimte van je productomschrijving innemen. De juiste keywords zijn nog steeds het belangrijkste dus het draait vooral om een goede balans van keywords en hashtags.

Het is handig om te weten dat hoofdletters geen rol spelen bij het kiezen van hashtags. Hashtags zoals #PinterestHacks #pinteresthacks en #Pinteresthacks worden hetzelfde gevonden en gelezen.

Tip! Vergeet niet je eigen hashtag te gebruiken in de pin omschrijving, zoals bijvoorbeeld #marketingrumors. Dit wordt ook wel een branded hashtag genoemd. Wanneer iemand op de hashtag klikt, krijg je meteen een overzicht van al jouw andere pins.

Wat is het onderscheidend vermogen?

De hashtags zijn geen vervanging, maar een toevoeging aan jouw de keywords. Het is dus verstandig om beide toe te passen. Het onderscheidend vermogen van de hashtag zit dus vooral in het benadrukken van de inhoud van een pin. Ook wordt jouw pin eerder gevonden wanneer mensen zoeken naar de hashtags.

Met hashtags worden jouw pins dus nog specifieker waardoor deze sneller gevonden worden door jouw doelgroep. Het is een nieuwe manier om in contact te komen met jouw doelgroep en hierdoor kun jij je onderscheiden van de concurrent met unieke content.

Wil jij je verder verdiepen in Pinterest? Lees hier onze 10 must do tips voor je Pinterest strategie.