Hoe maak jij jouw eigen GIF-je?

online-marketing

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen tijdens het bekijken van stories op Instagram: GIF-jes. Deze GIF-jes zijn een soort stickers die stilstaan of bewegen om jouw story net wat leuker te maken. Wist jij dat je ook zelf een GIF-je kunt maken? Je moet er wel wat tijd in steken, maar dan heb je wel een eigen GIF voor in je Insta story.

Hoe maak je een eigen GIF-je?

Heb je al helemaal in je hoofd hoe jouw GIF-je eruit moet komen te zien en hoe je ‘m wilt laten bewegen? Dan is het tijd voor een digitale schets. Zorg ervoor dat je meerdere schetsen maakt van verschillende kanten. Je kunt jouw schetsen digitaal uitwerken in een tekenprogramma zoals bijvoorbeeld Illustrator.

Wanneer jij je schets digitaal hebt uitgetekend, is de volgende stap het opslaan van het GIF-je. Je kunt jouw GIF-je het beste opslaan als een PNG-bestand met een transparante achtergrond. Wanneer je geen transparante achtergrond hebt, wordt jouw ontwerp niet geaccepteerd door Instagram.

Upload vervolgens je gemaakte afbeelding in Photoshop. Daar doorloop je de volgende stappen:

  1. Klik op ‘window’.
  2. Ga naar ‘timeline’.
  3. Selecteer ‘create frame animation’ in het midden van het venster.
  4. Selecteer vervolgens alle lagen en klik op ‘create new layer for each new frame’.
  5. Ga terug naar hetzelfde menu en klik je op ‘make frames from layers’.
  6. Stel vervolgens in hoe lang je wilt dat iedere frame wordt weergegeven.
  7. Tevreden? Exporteer je bestand naar ‘save for web’.

 

Registreer jouw GIF-je

Na het maken en exporteren van je GIF-je, moet jij jouw afbeelding registeren op Giphy.com. Heb jij jouw GIF-je geüpload op Giphy, dan kun je tags toevoegen. Dat zijn de zoekwoorden om je GIF-je terug te vinden in ‘Giphy search’. Gebruik makkelijk vindbare tags zoals blij, verjaardag, eten, etc. Dit zorgt ervoor dat je GIF-je makkelijk door andere mensen gevonden wordt.

GIF je content wat extra’s

GIF-jes maken je stories niet alleen grappiger of leuker, ze zijn ook erg toegankelijk. In één oogopslag kun je een stilstaand beeld extra beleving geven. Wanneer je dit goed aanpakt, val je op. Laat dat nu net essentieel zijn voor jou als marketeer. GIF-jes zijn gelooped. Dit betekend dat ze continue blijven afspelen. Goede GIF-jes zorgen voor een verwarrings- of verrassingseffect. Onbewust blijf je kijken. Je kunt GIF-jes ook inzetten om bijvoorbeeld meer aandacht te vestigen op de call-to-action in je story of voor het overbrengen van ingewikkelde boodschappen.

Meer lezen over social media? In dit artikel lees je alles over de voordelen van adverteren op Instagram.