Google Jobs: wat is het en hoe zorg je voor een goede vindbaarheid?

google-jobs

Het duurt niet lang meer en de uitrol van Google Jobs in Nederland is een feit. De ervaring van andere landen leert ons dat de impact groot is. Wat kun je verwachten? En hoe kun jij je onderscheiden van alle andere werkgevers? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Maak kennis met Google Jobs

Google Jobs is een geoptimaliseerd gedeelte binnen Google waar vacatures in een overzicht zijn geplaatst. De widget is in eerste instantie bedoelt om de zoekvraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo kun je als werkzoekende bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘banen in Zwolle’ intypen of specifiek zoeken op een de functietitel ‘Marketeer’. Google Jobs toont vervolgens alle banen bij jou in de buurt of die voldoen aan de functietitel waar je op zocht. Klik je op een zoekresultaat, dan word je doorverwezen naar de achterliggende website. Als werkgever begeef jij je aan de andere kant van het spectrum en ben je niet op zoek naar vacatures, maar plaats jij deze juist.

Vergroot je zichtbaarheid in Google Jobs

Google Jobs maakt gebruik van vier pijlers en aan de hand daarvan wordt jouw zichtbaarheid bepaalt:

  • Sitemap: met de Indexing API of een aparte sitemap voor vacatures, blijft Google up-to-date van de laatste status omtrent je vacatures. Zo weet Google Jobs precies wanneer de vacature is geplaatst en wanneer de vacature niet meer aan de orde is.
  • Structured data: door gebruik te maken van structured data geef je de belangrijkste vacaturegegevens weer op de vacaturepagina zelf. Dit kan de omschrijving van de vacature zijn, de locatie en de datum waarop je de vacature hebt geplaatst.
  • SEO: het is belangrijk om je vacaturetekst zoekmachinevriendelijk in te richten. Vermeld de juiste zoekwoorden in de title tag en in de meta description tag.
  • Integratie banenwebsites: google integreert een lijst met banenwebsites zoals LinkedIn en Indeed. Daar gaat vacatures plaatsen volgens een vast patroon, waardoor Google Jobs de informatie eenvoudig kan overnemen. Het nadeel hiervan is dat de bezoeker niet naar jouw eigen website wordt doorgestuurd.

Meer clicks naar jouw website

Google laat, net zoals bij andere zoekresultaten, de meest relevante en nieuwste vacatures als eerste zien. Door je online vacatures ‘Google proof’ te maken, klikt de kandidaat sneller op de vacature en wordt de kandidaat doorverwezen naar jouw website om te solliciteren. Het is dus van belang dat je zichtbaarheid op orde is. Hierdoor ontvang je meer clicks naar jouw website en waarschijnlijk ook meer sollicitanten.

Zorg voor een goede vindbaarheid

Je kunt op een aantal dingen letten en zo je vacatures in Google Jobs laten stijgen. Maak om te beginnen gebruik van herkenbare functietitels. Hoe leuk en creatief je ook bent, wanneer Google Jobs het niet begrijpt, wordt jouw vacature niet goed gevonden. Zorg dus voor een duidelijke functietitel.

Het is belangrijk dat je de volledige vacaturetekst toont. Voorheen werd er vaak een ‘lees meer’ button toegevoegd, zodat kandidaten op jouw website terecht kwamen na het klikken op de volledige vacaturetekst. Door direct de volledige vacaturetekst te tonen, verhoogt dit de betrokkenheid van de kandidaat bij een vacature.

Google bestudeerd een vacature op vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat de inhoud van je vacature sterk en duidelijk is. Wanneer je een intro schrijft voor je vacature, is het belangrijk dat deze pakkend is en de kandidaat triggert om verder te lezen. Naast een pakkende intro, is het ook belangrijk dat de inhoud jouw doelgroep aanspreekt.

Het eerste wat een kandidaat doet wanneer hij opzoek is naar vacatures, is een filter met de locatie van de baan. Daarom is het benoemen van de locatie in de vacature verplicht. Daarnaast is het belangrijk om het salaris in je vacaturetekst te benoemen. Wanneer je dit niet doet maakt Google Jobs, op basis van soortgelijke banen, zelf een salarisindicatie.

Noodzakelijke aanpassingen

Om Google Jobs te laten weten dat jouw vacatures klaar zijn voor gebruik, moet je een aanpassing maken aan je websitecode. Met een HTML-opmaak maak je bijvoorbeeld review-sterren zichtbaar en zorg je ervoor dat je bij Google Jobs in beeld komt. Daarnaast zijn er een aantal richtlijnen waar je aan moet voldoen bij Google Jobs, wanneer je niet aan deze richtlijnen voldoet, wordt jouw vacature niet of minder goed getoond. Verplichte velden waar je aan moet voldoen in je structured data zijn: functietitel, bedrijfsnaam, locatie, adresgegevens en de datum wanneer de vacature is geplaatst.

Wanneer Google Jobs precies in Nederland verschijnt, is nog niet duidelijk. In 2017 is de widget gelanceerd in de Verenigde Staten en daarna kwam de functie ook in andere landen beschikbaar. Wat wij wel weten; het duurt niet lang meer. Zorg er dus voor dat jij je goed verdiept, zodat jouw vacatureteksten al klaarstaan wanneer Google Jobs in Nederland van start gaat.