Hashtags op social media: het hoe, wat en waarom

hashtags-social-media

Hashtags, tegenwoordig kun je er niet meer omheen. Je vindt ze terug op bijna ieder social media platform. Maar wat is nou eigenlijk een hashtag, waar gebruik je hem voor en hoe gebruik je hem precies? In deze blogpost vertellen wij je er meer over.

Wat is een hashtag?

Een hashtag bestaat uit een hekje als voorvoegsel, zonder spatie gevolgd door een woord, of meerdere woorden zonder spaties ertussen. Door het gebruik van de hashtag worden alle berichten met die hashtag als het ware gebundeld. Je kan het dus zien als een soort categorie.

Hoe gebruik je een hashtag?

Je kunt hashtags gebruiken om op social media naar bepaalde berichten te zoeken. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe zomerjas, kun je zoeken op #zomerjas. Je krijgt dan in één overzicht alle berichten die betrekking hebben op deze hashtag. Andersom kun jij natuurlijk ook berichten plaatsen met een bepaalde hashtag, als jij wilt dat anderen dat bericht vinden. Wanneer je dit regelmatig doet, zal dat je bereik vergroten. Waak er wel voor dat je niet te pas en te onpas hashtags gaat gebruiken, maar gebruik ze alleen als ze écht relevant zijn voor jouw bericht en bedrijf.

Waar gebruik je een hashtag?

Hashtags worden op veel verschillende social-mediakanalen gebruikt en hebben overal hetzelfde doel: berichten bundelen en vindbaar maken. Echter kan het wat rommelig overkomen als je na een hele lap tekst (bijvoorbeeld op Facebook) er ook nog 30 hashtags achteraan zet. Daarom geven wij per kanaal een aantal praktische tips:

Instagram

 • Plaats je hashtags in je reacties óf maak aan het einde van je tekst gebruik van bepaalde tekens om onderscheid te maken tussen je tekst en je hashtags (regeleinde).
 • Gebruik zoveel mogelijk hashtags (maximaal 30), maar zorg wel dat ze relevant zijn.
 • Gebruik ook hashtags in je stories en in je bio.

Facebook

 • Plaats je hashtags onderaan je post óf verwerk ze als ‘woorden’ in je tekst.
 • Gebruik 1 tot 2 hashtags per post.
 • Te veel hashtags op Facebook vermindert de interactie.

Twitter

 • Plaats je hashtags achteraan/onderaan je tweet óf verwerk ze als ‘woorden’ in je tekst.
 • Gebruik 1 tot 3 hashtags per tweet.
 • Gebruik vooral ‘trending topics’, ook wel trends genoemd. Dit zijn veelgebruikte (populaire) hashtags.

Pinterest

 • Plaats je hashtags achteraan je omschrijving.
 • Gebruik 1 tot 5 hashtags per pin.

TikTok

 • Gebruik 2 tot 6 hashtags per video.
 • Gebruik de ‘Ontdekken-‘pagina om inspiratie op te doen voor jouw video’s en de te gebruiken hashtags.

Welke hashtags gebruik je?

Nu je weet hoe en waar je hashtags kunt gebruiken, vraag je je natuurlijk af wélke hashtags je in je bericht moet plaatsen. Allereerst is het van belang om goed te kijken naar welke hashtags bij jouw bedrijf en doelgroep passen. Je doelgroep zoekt op hashtags waar zij in geïnteresseerd zijn. Een handige tip: kijk naar je concurrenten. Welke hashtags gebruiken zij en werken die ook echt? Een hashtag doet het beter wanneer hij kort en krachtig is. Gebruik geen hashtags die door miljoenen mensen worden gebruikt, hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Maak dus gebruik van hashtags die minder populair zijn, maar nog wel steeds erg effectief zijn.

Wil jij nu ook met hashtags aan de slag, ben je nieuwsgierig naar extra tips of wil je juist weten wat je vooral níet moet doen wanneer je werkt met hashtags? Houd dan onze social-mediakanalen in de gaten of stel je vragen door contact met ons op te nemen. 

#succes!