Geef jouw Instagram grid karakter met de Instagram puzzel

Instagram-grid-puzzel

Je hebt de Instagram puzzel vast wel eens voorbij zien komen. Vooral bij bedrijven en freelancers zijn Instagram puzzels razend populair. Het is een manier om jouw Instagram grid er uniek en creatief uit te laten zien. Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar dat valt reuze mee. In dit artikel vertellen wij je wat een Instagram grid is en hoe je dit toepast.

Wat is een Instagram puzzel?

Een Instagram puzzel kun je als het ware zien als een echte puzzel. Je moet ieder puzzelstukje in de juiste volgorde plaatsen, anders klopt de puzzel niet meer. Dit is precies hetzelfde bij de Instagram puzzel. Je kunt van te voren je puzzel inplannen, zodat de volgorde waarop het gepost wordt in je grid klopt. Het leuke van de Instagram puzzel, is dat iedere post er tof uit ziet qua vormgeving, maar bekijk je de diverse posts als één geheel op je account overzicht, dan zie je dat het een puzzel vormt. Dit maakt jouw account uniek en onderscheidend, waardoor je er sneller uitspringt binnen Instagram.

Wat doet een Instagram puzzel voor je account?

De Instagram puzzel zie je steeds vaker. Soms bewust en soms onbewust. Vooral bij creatieve bedrijven en freelancers zien wij het steeds meer voorbij komen. Bij de een valt het namelijk meer op dan de ander. Juist door het creatieve karakter van dit social media platform, is de puzzel een geweldige manier om je te onderscheiden.

De puzzel kun je zelf ontwerpen waardoor jij het naar eigen wensen kunt invullen. Heeft jouw bedrijf bijvoorbeeld standaard kleuren in het logo, dan kun je deze terug laten komen in je puzzel. Maar ook bepaalde vormen of iconen die jij in je huisstijl gebruikt, kun je verwerken in je puzzel. Op deze manier herkennen jouw volgers dat het jouw Instagram account is. Natuurlijk valt een Instagram puzzel ook meer op, dan wanneer je een normale foto plaatst. Hierdoor springt jouw account eruit en resulteert dit in meer bezoekers op je account.

Ben jij om en wil jij nú starten met jou Instagram puzzel? Ontdek dan hier ons aanbod aan Instagram templates.

Hoe maak jij een puzzel voor je Instagram?

Het maken van een puzzel is niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer je een puzzel wilt maken kun je kiezen om deze te maken in Illustrator, Indesign of in Photoshop. Wanneer je de puzzel maakt in Illustrator, kun je elk puzzelstukje makkelijker exporteren. Bij gebruik van Photoshop, moet je een raster maken met behulp van de tool liniaalgereedschap, om vervolgens losse tegels te creëren. Dit kost wat meer tijd, maar voor de creatievelingen ook een optie. Maar ook Canva of de app Grid kunnen je hierbij helpen.

De stappen tot jouw Instagram puzzel

Je begint met het uitkiezen hoelang jij wilt dat je puzzel doorgaat. Bijvoorbeeld 3×0 of 3×20 vierkanten. De 3 staat voor de drie foto’s die naast elkaar komen te staan op je Instagram grid, jouw account overzicht. Het maken van je puzzel begint met het kiezen van een kleurenpalet, dit noem je ook wel de basis. Wanneer je erg uitgesproken foto’s hebt met veel kleur, kun je het beste kiezen voor neutrale basiskleuren. De aandacht moet tenslotte naar je foto gaan die je post en niet naar de achtergrond kleuren.

Dan is het tijd om de tegels, de posts, te gaan vullen. Het is de bedoeling dat je niet één tegel vult met één foto. Je kunt wanneer het een verticale foto is, bijvoorbeeld de foto over 4 tegels spreiden, waardoor er steeds een stuk van de foto wordt gepost. Dit geeft juist het speelse effect aan de puzzel. Wanneer jij je puzzel wat leuker wilt maken of wat meer wilt vullen, kun je aan een tegel nog extra tekst of sjablonen zoals vormen of lijnen toevoegen.

Ben je klaar met het ontwerp van de hele puzzel? Exporteer dan alle tegels als individuele JPG’s. (Bestand – exporteren – opslaan voor web … ) en het inplannen van je Instagram posts kan beginnen.

Instagram-grid-template

Hulp-app voor het inplannen van jouw puzzel

Wanneer je kiest voor een Instagram puzzel, is het wel belangrijk dat je deze in de juiste volgorde post. Wanneer je een andere tegel post dan moet, klopt namelijk de puzzel in het geheel niet meer. Er zijn een aantal apps waarin jij je post vooruit kunt plannen. Op deze manier zie je van te voren wat er online komt op welke datum en tijd, waardoor je van te voren al de puzzel in het geheel kunt zien. Een handige app hiervoor is de app Later. Binnen Later heb je de mogelijkheid om een gratis of een betaald account aan te maken.

Plan je Instagram posts in met Later

In de app kun je vanuit je galerij foto’s uploaden. Na het uploaden kun je op een foto klikken die je wilt gebruiken, waarna de app vraagt op welk account je deze foto wilt posten. Je kunt namelijk meerdere accounts koppelen aan de app. Nadat je hebt geklikt op de foto die je wilt uploaden, kun je direct de post bewerken met de tekst die je erbij wilt zetten en de eventuele hashtags. Wanneer je klikt op de optie next, kun je ervoor kiezen om de foto direct te posten of in te plannen op een later moment. Wanneer je een later moment kiest kun je zelf de datum en tijd aanpassen.

Belangrijk hierbij is dat je de notificaties aan hebt staan, zodat je een melding krijgt wanneer er een post online moet komen. Zodra je de app opent geeft de app aan welk bericht klaar is om gepost te worden en op welk platform. Wanneer je klikt op post now, zul je zien dat de tekst gekopieerd is naar clipboard. Klik vervolgens op kopieer naar Instagram, plak de tekst in het onderschrift en klik op publiceer.

Puzzel templates kopen

Het maken van een Instagram puzzel kost best veel tijd. Het is natuurlijk gaaf om je eigen design te maken én te gebruiken, maar ben je niet zo handig, creatief of heb je niet voldoende tijd, dan is het aanschaffen van een kant en klaar template iets voor jou.  Deze templates zijn al gemaakt waardoor je alleen nog maar de foto’s en eventuele tekst hoeft toe te voegen in de puzzel. De template is vormgegeven in Photoshop.

Interesse in een template? Bekijk ons aanbod aan Instagram puzzels. Ontdek jouw favoriet, bestel hem gemakkelijk via de webshop en start direct met de make-over van jouw Instagram account!