Instagram introduceert nieuwe functie tegen pesten

nieuwe-functie-instagram

Je komt het ongetwijfeld tegen onder de foto’s van jouw favoriete influencer of misschien ben je er zelf wel slachtoffer van geworden: haatreacties op Instagram. In de hoop om online pesten tegen te gaan, heeft het platform een nieuw functie geïntroduceerd. Met behulp van een algoritme worden zinsneden herkend die vaak door gebruikers worden gerapporteerd als ongepast.

Pesten

Eén van de grote problemen op social media is pesten. Dit gedrag is van alle tijden, maar neemt in het digitale tijdperk vaak zorgelijke vormen aan. Instagram besteedt veel tijd aan het voorkomen van pesten en ander schadelijk gedrag. Recent introduceerde het platform een handleiding voor ouders met daarin alle ins en outs van Instagam. De bedoeling van deze handleiding is dat ouders hun kinderen beter kunnen begeleiden bij het gebruik van het platform.

Nieuwe functie

In de afgelopen week zette Instagram opnieuw een belangrijke stap tegen online pesten. Het is de eerste app met een functie om haatreacties tegen te gaan. Broodnodig, want je hoeft tegenwoordig maar langs een Instagram foto te scrollen en je komt direct negatieve of kwetsende reacties tegen. In dit voorbeeld van Instagram is te zien hoe iemand het bericht “je bent zo lelijk en dom” probeert te plaatsen. Voordat dit lukt, verschijnt de waarschuwing: “Weet je zeker dat je dit wilt posten?” De gebruiker kan de melding negeren, maar volgens het bedrijf blijkt uit een aantal tests dat de meeste mensen hun post wissen of wijzigen.

De functie wordt op dit moment onder Engelse gebruikers getest. Zijn de resultaten positief, dan wordt de update wereldwijd uitgerold. Daarnaast wordt ook nog een andere tool geïmplementeerd, namelijk Restrict. Met deze functie kunnen mensen kwetsende berichten wegfilteren, zonder dat het nodig is om daarbij iemand te blokkeren.

SPREAD THE LOVE

Om vriendelijkheid te promoten, heeft Instagram een samenwerking met influencer Maddie Ziegler. Zij spreekt zich uit tegen online pesten en promoot een positieve houding op Instagram. Wanneer je Maddie volgt, heb je automatisch toegang tot een speciaal camera-effect. Open je camera, kies voor het nieuwe camera-effect en je scherm vult zich met hartjes. Ook word je aangemoedigd om een vriend te taggen die je steun goed kan gebruiken. Misschien niet meer dan een goed gebaar, misschien de eerste de stap naar een betere online wereld.