Zo zet je Instagram Stories in voor meer interactie, bereik en conversie

Instagram-Stories-Interactie

Instagram Stories, you either love it or you hate it. Toch kunnen Stories een grote rol spelen in het contact met je doelgroep en je online zichtbaarheid. Die tijdelijke foto’s en filmpjes worden dan ineens een goede manier om te groeien op het platform. Wij vertellen je hoe je ze kunt inzetten om dit succes te bereiken.

Weinig succes op Instagram

Je bent dagelijks bezig om de mooiste content te plaatsen en daarmee zichtbaar te zijn op Instagram, maar toch lukt het niet om je doelgroep te bereiken. De interactie blijft weg en je kunt uitgaan van slechts een enkele like. Niet zo gek als je bedenkt dat er dagelijks meer dan 500 miljard gebruiker op het platform actief zijn die ook hun best doen om fanatiek te blijven posten.

De mogelijkheden op Instagram Stories

Gelukkig kwam Instagram in 2016 met de functie Instagram Stories: een functie waarbij je foto’s en filmpjes kunt delen die 24 uur blijven staan. Of nog langer, wanneer je ze toevoegt aan je ‘Highlights’. Tegenwoordig is Instagram Stories niet meer alleen een onderdeel van Instagram, maar geeft het jou als zakelijk gebruiker ook een heleboel mogelijkheden:

1.    Interactie met je doelgroep

Een opvallend filmpje of een simpele foto kan al zorgen voor een hoop interactie met je doelgroep. Instagram helpt je een handje en biedt je verschillende soorten stickers en functies aan om het gesprek makkelijker aan te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een poll waarbij jij je volgers twee mogelijkheden kunt geven waar ze op kunnen stemmen.

Ook is het een goede manier om de tevredenheid van je volgers te meten door middel van de sticker ‘Emoticon slider’. Kies uit het brede aanbod aan emoticons en stel een vraag waar jouw doelgroep een mening over heeft. Bijvoorbeeld of ze de nieuwe kleur van een product mooi vinden.

Daarnaast is het mogelijk om door middel van een sticker een vraag te stellen, waarbij je doelgroep echt een antwoord kan geven. En wat dacht je van een gezellige quiz, om de kennis van je volgers te testen? De mogelijkheden zijn eindeloos en het kan zeker geen kwaad om even door je stickers te scrollen. Van het steunen van een lokale winkel tot een call to action waarbij ze je meteen een DM kunnen sturen: binnen een minuut kun jij hele krachtige Stories maken. Tip: probeer ook weer niet té veel stickers, want dit kan afleiden van het doel van de Stories.

Voor wie een nieuw assortiment op een feestelijke manier wil brengen of een leuk nieuwtje heeft, is het ook mogelijk om live te gaan. Beantwoord prangende vragen van je volgers of neem ze mee achter de schermen van je bedrijf. Live gaan is een goede manier voor een engagement-boost, omdat al jouw volgers een melding krijgen dat je online gaat en je bedrijf hierdoor een gezicht krijgt. Tip: houd rekening met het moment dat je doelgroep het meest actief is. Dit kun je heel makkelijk uit je statistieken halen en wanneer je hier op inspeelt levert je dat weer meer kijkers op.

2.    Groter bereik

Dat Instagram Stories meer bereik genereert dan een normale post, dat is nu wel duidelijk. Om je bereik nog groter te maken, is het mogelijk om zinvolle informatie in je Instagram Stories te plaatsen. Zo helpen hashtags en locatie-tags je om zichtbaar te zijn bij gebruikers die op deze hashtag zoeken, of bij mensen die bepaalde hashtag volgen. Dit werkt goed wanneer je inhaakt op een bepaalde gebeurtenis of tijdens een evenement waar de hashtag en locatie veel wordt gebruikt. Met de mogelijkheid tot tien hashtags in een story, kun je dus net als bij een bericht laten zien waar je story over gaat.

En psst! Deze hashtags hoeven echt niet pontificaal in beeld te staan. Door ze te verstoppen achter een sticker of dezelfde kleur te geven als de achtergrond, worden ze ‘onzichtbaar’ voor je volgers. Het is ook mogelijk om de hashtags kleiner te maken, maar dan moet je wel uitkijken dat ze niet té klein worden. Te kleine hashtags worden namelijk niet door Instagram gelezen, waardoor je story niet met behulp van die hashtag gevonden kan worden.

3.    Meer conversie

Tegenwoordig hoef je je volgers niet meer door te sturen naar je webshop (lees: onhandig en grotere kans op afhakers). Instagram heeft namelijk een paar hulpmiddelen die het je een stuk makkelijker kunnen maken. Met de productstickers kun je namelijk producten uitlichten en meteen de juiste informatie geven over het product.  Dit kan zowel met een foto als video, en met één klik op de knop zijn ze al op de juiste productpagina.

Een andere optie om het proces te versnellen is ‘doorlinken’. Hier zit wel een addertje onder het gras, omdat je minimaal 10k volgers moet hebben om dit toe te passen. Als je die grens echter eenmaal hebt bereikt, kun je helemaal losgaan.

Als je graag de zekerheid wil dat de juiste doelgroep de Stories ziet, is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van Instagram Stories advertenties. Dit is een handig middel, omdat volgens Instagram maar liefst 75% van de Instagramgebruikers actie onderneemt bij een advertentie. Doordat je zelf kunt kiezen wie je target is, heb je de regie dus helemaal zelf in handen.

Al door een paar minuten per dag bezig te zijn met het maken van Instagram Stories, creëer je veel meer naamsbekendheid en bereik. Zeker de moeite waard om te proberen!