Slimme marketingstunt ter promotie van een nieuw album

marketing-stunt

Een verborgen pop-up store en vreemde posts op social media om een nieuw album onder de aandacht van fans te brengen. Niets is te gek en kosten nog moeite worden gespaard. Hieronder lees je hoe twee internationale artiesten alles uit de kast haalden ter promotie van hun nieuwe album en waarom jij hier als marketeer nog een puntje aan kunt zuigen.

Ed Sheeran opende pop-up store in Amsterdam

Voor wie het gemist heeft: op 12 juli 2019 verscheen het gloednieuwe album ‘No. 6 Collabborations Project’ van Ed Sheeran. Ter promotie van dit album opende de artiest op 12 en 13 juli 2019 door heel Europa de deuren van verschillende pop-up stores. Ook in Amsterdam werd een winkel geopend. Deze tijdelijke winkel stond volledig in het teken van zijn gloednieuwe album. Op dit album werkt hij samen met onder andere Eminem, Travis Scott, Cardi B, Bruno Mars en Justin Bieber

Fans konden in de pop-up store terecht voor merchandise van de singer-songwriter. Een deel van deze merch was exclusief voor Amsterdam gemaakt en dus nergens anders verkrijgbaar. De locatie van de pop-up store bleef een mysterie. De oplettende fans hadden desondanks al snel door dat je de locatie kon achterhalen via de reisapp 9292. Wanneer je ‘Ed Sheeran’ invulde, kwam het adres van de winkel in beeld. Een ludieke marketingstunt om de aandacht te vestigen op de lancering van zijn album

Marketingstunt van Miley Cyrus op Instagram

Miley Cyrus stelde in juli 2018 haar ruim 76 miljoen volgers op Instagram voor een groot raadsel. De zangeres verwijderde op het welbekende platform de complete inhoud van haar account. Zelfs haar profielfoto was niet langer zichtbaar. Daarvoor in de plaats zagen fans een zwarte cirkel. Eronder stond geen enkel bericht meer.

Vanaf dat moment begonnen zowel haters als fans van de blonde zangeres te speculeren over het waarom van deze actie. Een aantal dagen later bleek dat dit slechts de voorbode was van unieke en weldoordachte marketingstunt. In kleine stappen en door middel van prikkelende content werd het nieuwe album van de ster via Instagram geïntroduceerd aan haar volgers.

Marketinglessen van artiesten

Artiesten zoals Ed Sheeran en Miley Cyrus leren ons hoe belangrijk het is om je altijd bewust te zijn van je publiek. Weet hoe (potentiële) klanten naar je kijken, welke eigenschappen zij uniek vinden en waarom juist jij interessant bent. Conclusie: ben je een beginnende marketeer of een oude rot in het vak? Vergeet nooit om je doelen te bepalen, je publiek in kaart te brengen en de juiste kanalen vast te stellen.