Met deze tips start je een succesvolle Facebook en Instagram shop

Webshops lijken steeds meer plaats te maken voor ‘social media shops’. Niet gek, want met de shop-functie in Facebook en Instagram (en binnenkort ook in TikTok) ben je als ondernemer zo klaar. Niet alleen een manier om sneller een verkoop te realiseren, maar ook nog eens een stuk eenvoudiger dan wanneer je een complete webshop moet maken. Hier lees je alles over wat het is, waarom je dit moet hebben en hoe je het toepast.
Een webshop op social media?
Social media wordt steeds slimmer en er komen meer en meer functies bij die voor ondernemingen ontzettend interessant kunnen zijn. De shop-functie is hier een goed voorbeeld van. Met de shop-functie geef je namelijk jouw volgers de mogelijkheid om de producten uit jouw winkel of shop te kopen met een enkele tik op de foto. Dit wordt ook wel product tagging genoemd.
Product tagging koppelt jouw producten aan de content die jij via social media verstuurt naar je doelgroep. Hiermee krijgen jouw volgers een foto te zien met producten die ook meteen gekocht kunnen worden. De prijs is daarbij direct duidelijk, zoals op onderstaande foto te zien is:
Instagram heeft destijds deze functie in het leven geroepen om een seamless experience te creëren. Dit is het sneller en makkelijker maken van het proces van een social media-bericht naar een aankoop van een product. Dankzij product tagging is het mogelijk om meteen door te klikken naar een product op je website terwijl de volger op Instagram blijft. Dit is niet alleen een stuk makkelijker voor de volger, maar zorgt ook sneller voor een verkoop. De klant is namelijk al in contact met je bedrijf en ziet meteen de belangrijkste onderdelen van een verkoop: een productfoto, een prijs en eventueel productinformatie. En dat in een ‘gewoon’ social-mediabericht of Story.
Deze functie is interessant voor bedrijven en merken die online producten verkopen of potentiële klanten op social media hebben die daadwerkelijke klant moeten worden. Doordat Instagram en Facebook ook extra statistieken geven omtrent deze shop-functie, heb je veel inzicht in de klanten aan wie je het uiteindelijk verkoopt. Hier kun je dan weer op inspelen met de overige mogelijkheden binnen het social-media platform.
Maar eerst, hoe maak je een Instagram shop?
Een shop op Instagram maken is eenvoudig mits je aan de juiste eisen voldoet:
- Controleer of jouw bedrijf gevestigd is in een ondersteunende markt.
- Zorg ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan het handelsbeleid van Instagram.
- Maak van jouw Instagram-account een zakelijk account.
- Koppel jouw Instagram-account aan een Facebook-pagina.
Daarna is het van belang om jouw account te koppelen aan een catalogus. Hiervoor zijn er twee opties:
Optie 1: Catalog Manager: dit is een optie waarbij je zelf een catalogus maakt als deze nog niet bestaat. Hierbij is het ook mogelijk om een koppeling te maken met een bestaande catalogus.
Optie 2: Een Facebook-partner gebruiken: hierbij word je bijgestaan door een gecertificeerde partner die helpt jouw catalogus te koppelen. Houd hierbij wel rekening dat dit meer tijd kan kosten dan wanneer je het zelf doet.
Waneer je een optie hebt gekozen, registreer je je in de Instagram-app voor de optie Shoppen. Dit doe je door naar instellingen te gaan, op Business te klikken en vervolgens voor Instagram Shopping te kiezen. Daarna dien je je account in ter controle. Dit kan enkele dagen duren. De status hiervan kun je altijd bekijken in je instellingen bij Shoppen.
Wanneer je account is goedgekeurd, kun je bij al je berichten en verhalen op Instagram een product toevoegen. Dit schermpje verschijnt dan bij elke foto. Houd er rekening mee dat je maximaal vijf producten kunt gebruiken in een post met maar één afbeelding en maximaal twintig producten in posts met meerdere afbeeldingen. Fijne bijkomstigheid: het taggen van producten kun je ook met terugwerkende kracht bij oudere berichten doen.
Voor een Instagram-bericht met product tag heb je de mogelijkheid om een standaard Instagram post te maken, om een carrousel post met meerdere foto’s te maken, producten in je Stories weer te geven (deze staan dan onder stickers) en is er een beta-versie in de maak om producten via een filter te testen. Hiermee is het dan bijvoorbeeld mogelijk om te zien hoe de kleur lippenstift je staat, of een zonnebril bij je past en of welke kleur blush jij nodig hebt. Deze beta-versie wordt tot nu toe alleen nog gebruikt bij bedrijven als Mac Cosmetics, Ray-Ban en NARS Cosmetics. Zo zie je maar hoe innovatief dit in de toekomst kan zijn!
En een Facebook shop?
Op Facebook komt de ‘shop’ te staan bij de andere tabbladen die je al aan je pagina hebt toegevoegd, zoals ‘berichten’ en ‘evenementen’. Je ziet deze tabbladen aan de linkerkant in het menu. Wanneer de shop bij jou nog niet zichtbaar is, is het heel eenvoudig om deze aan het menu toe te voegen:
- Ga in Facebook naar de instellingen, klik op Pagina bewerken, vervolgens op Tabblad toevoegen en ten slotte op Winkel: Tabblad toevoegen.
- Ga akkoord met de algemene voorwaarden en beleidsregels die je te zien krijgt zodra je op het tabblad klikt. Het is wel raadzaam om dit door te lezen voordat je het goedkeurt aangezien hierin staat wat voor soort producten je mag aanbieden en hoe je gebruikersgegevens moet behandelen.
- Kies daarna de gewenste betaalmethode. Hierbij kun je kiezen uit ‘Berichten voor kopers’ waardoor klanten een bericht moeten sturen om vragen te stellen en aankopen te doen. Of kies ‘Betalen op een andere pagina’ waarmee je ze kunt doorlinken naar je webshop.
- Selecteer vervolgens welke munteenheid gebruikt moet worden om de prijzen aan te tonen op Facebook.
- Beschrijf daarna in 200 tekens wat je in je Facebook shop gaat verkopen. Hiermee kun je ook ingaan op de soort producten die je hebt of wat voor onderneming jij hebt.
- Voeg daarna producten toe middels de knop ‘Producten toevoegen’ en je winkel kan haar (online) deuren openen!
Je zult nu een scherm te zien krijgen waarop je informatie kunt geven over je producten en afbeeldingen, waarmee je vervolgens je online winkel handmatig kunt vullen. Dit wordt aangeraden bij minder dan vijftig producten. Wanneer je meer producten hebt, is het mogelijk om in een bulk te uploaden of een Facebook pixel te installeren, waarmee je producten automatisch in de Facebook shop komen te staan. Hierover krijg je tijdens het maken van je catalogus uitleg van Facebook.
Laat je assortiment zien in een ‘Collectie’ of gebruik ‘Uitgelichte producten’ om producten onder de aandacht te brengen. Zie het voorbeeld hieronder van de webshop Kleine Grote Draak.
Speciale catalogus
Uiteindelijk komt de content met de product-tag tussen de normale content te staan, maar krijg je ook een speciale catalogus zodra je minimaal negen shopping-posts online hebt gezet. Dit is een overzicht van alle content met een product-tag. Wanneer je wilt dat meer mensen jouw berichten gaan zien, zijn er verschillende manieren om je producten te promoten.
Doordat een shop op social media heel anders is dan een webshop, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het van belang dat de content die je via social media post met een shop-tag interessant en visueel aantrekkelijk is voor de volger. Een ‘saaie’ productfoto zal niet veel kliks op een foto genereren en staat meestal ook niet mooi in je feed. Je feed is een reden waarom iemand jou graag wil volgen, dus zorg ervoor dat deze er ook aantrekkelijk uitziet. Ook is het van belang dat je webshop responsive is voor mobiele telefoons, zodat je volger hier ook geen problemen ervaart. Hoe makkelijker het proces is om een product via social media te kopen, hoe sneller de klant terug zal komen om het opnieuw op deze manier te doen.
Wil jij nou aan de slag met een Instagram- of Facebook shop en kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!