10 tips om je on-page SEO te optimaliseren

Wil jij hoger ranken in de zoekmachine om uiteindelijk meer organisch verkeer naar je website te genereren? Dan is het verstandig om je te verdiepen in on-page SEO. On-page SEO omvat niet alleen de teksten op jouw website, maar ook de meta omschrijving, afbeeldingen, interne links, structuur en snelheid. Om jou op weg te helpen, zetten wij hieronder de 10 belangrijkste elementen voor het optimaliseren van on-page SEO voor je op een rij.
1. EAT
EAT staat voor expertise, authoritativeness en trustworthiness, wat tegenwoordig simpelweg omschreven wordt als content van hoge kwaliteit en relevantie.
Met deze content kun jij jouw expertise tonen door bijvoorbeeld over een specifiek onderwerp te schrijven, word je door de hoeveelheid inkomende links door Google gezien als autoriteit, en krijg je door aanbevelingen en reviews het stempel ‘betrouwbaar’. Wanneer jij dit weet te creëren draagt dit positief bij aan jouw online vindbaarheid. Onderstaande tips dragen bij aan het verhogen van je websites EAT:
- Voeg bij een blog een foto met naam van de auteur en eventueel biografie en contactgegevens toe.
- Voeg in de footer een ‘about us’ en ‘contact’ link toe.
- Update oude content en verwijder indien nodig. Oude content kun je updaten door bijvoorbeeld nieuwe quotes toe te voegen van andere experts, data, bronnen, meer informatie, video, tabellen, foto’s, infographics, etc. Je kunt natuurlijk ook de titel en intro herschrijven zodat het pakkender wordt.
- Investeer in je personal branding via social media, forums en bijvoorbeeld Facebook groepen.
- Zorg voor een veilige webomgeving. Een https-certificaat is niet alleen voor webshops van belang, het is tegenwoordig ook een ranking factor van Google. Denk ook aan het tonen van de diverse betaalmogelijkheden (logo’s) bij een webshop, het tonen van logo’s van een waarborgfonds indien je erbij aangesloten bent (bijvoorbeeld voor een reisbureau) of in het bezit zijn van bepaalde certificaten (zoals het Google certificaat voor marketingbureaus).
Lees meer over de content guidelines van Google.
2. Titel tag
De titel tag is een html tag die bovenaan iedere pagina staat. Je ziet de titel zowel op de pagina, in de browser als in de zoekresultaten van de zoekmachine. De titel tag werkt minimaal mee in je ranking, maar een slecht geschreven titel of een ontbrekende titel werkt tegen je. Daarom helpen onderstaande tips om deze te optimaliseren:
- Start met een keyword onderzoek voordat je start met je titel.
- Zorg dat de titel goed aansluit bij de pagina.
- Verwerk je focus keyword ook in de titel van deze pagina.
- Zorg voor unieke titels op je website. Heb je twee of meerdere gelijke titels, dan worden deze genegeerd.
- Heb je een webshop en laat je CMS-systeem het toe, stel dan dynamische titels in. Dit scheelt ontzettend veel tijd.
- Zorg ervoor dat je titel, maar zeker ook de omschrijving, de zoekvraag van jouw lezers.
- Zorg voor een goede CTA
- Voeg woorden toe zoals: e-book, whitepaper, 30 tips, etc. Zo weet de bezoeker precies wat hij of zij kan verwachten na het klikken op de link.
3. Meta omschrijving
Ondanks dat een goede meta omschrijving niet direct bijdraagt aan je rankings, zorgen de gevolgen van een goede meta omschrijving daar wel voor. Wanneer je namelijk een goede omschrijving hebt, zorgt dit niet alleen voor meer klikken naar je website, maar zeker ook voor kwalitatief betere klikken. Je bereikt namelijk mensen die daadwerkelijk op je website komen om het antwoord op hun zoekvraag te vinden. Hierdoor is het bouncepercentage lager en de bezoekduur hoger. Deze signalen dragen positief bij aan je on-page SEO.
De ideale lengte van een meta omschrijving is tussen de 150 en 165 tekens.
4. Link opbouw en structuur
Zorg ervoor dat de structuur van je url’s duidelijk en kort zijn en verwerk je focus keyword. Dus geen marketingrumors.com/19082019/categorie/blogs/onpageseotips maar marketingrumors.com/on-page-seo-tips. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat korte url’s met daarin het focus zoekwoord beter ranken in de zoekmachine.
Zorg daarnaast ook voor een goede interne linkstructuur. Heb je meerdere artikelen geschreven over ditzelfde onderwerp of is er meer informatie te vinden in een ander artikel? Grote kans dat de bezoeker dit artikel ook wil lezen. Zorg er dus voor dat de artikelen naar elkaar verwijzen.
5. Header tags
Dit zijn html elementen, die je waarschijnlijk kent als H1 t/m H6 om titels en subtitels van elkaar te onderscheiden. De header tags hebben niet direct een impact op SEO, maar maken je content wel beter leesbaar en bevatten belangrijke signalen rondom zoekwoorden voor de zoekmachines. De meeste CMS-systemen zoals WordPress voegen automatisch de H1 titel tage toe aan de titel van je artikel.
6. Schrijven voor SEO
Door te schrijven voor SEO, creëer je content die kwalitatief goed, relevant en van toegevoegde waarde voor de lezer is. Maar staar je er zeker niet blind op. Soms heeft een uniek, long-tail zoekwoord, een ontzettend hoge moeilijkheidsgraad maar daarentegen slechts een zoekvolume van onder de 100. Daarnaast is de zoekmachine inmiddels slim genoeg om synoniemen en gerelateerde zoekwoorden in relatie tot je focus zoekwoord te herkennen. Start je met het schrijven voor SEO, start dan met een zoekwoord onderzoek en typ dit woord in Google om te zien wat de resultaten op pagina 1 zijn. Alleen door dit goed te analyseren, kun jij meer waarde voor de lezer toevoegen.
Het belangrijkste is dat je schrijft over iets wat bij je past. Je autoriteit volgt vanzelf. Zorg dus ten alle tijden voor relevante content die van waarde is voor je bezoeker. Beantwoord altijd de zoekvraag en zorg voor een goede opbouw met een pakkende titel, een prikkelende intro en goede opbouw van het artikel. Dit zorgt ervoor dat het artikel makkelijker te lezen en te scannen is.
Door de zoekvraag te beantwoorden, komt het artikel van laurasbakery en de foto van madebyellen als featured snippet bovenaan in de zoekresultaten.
Voeg je focus zoekwoord toe aan de titel (H1 tag), url, metagegevens (titel en omschrijving), de eerste 100 woorden van de intro en de sub paragraaf, maar gebruik ondersteunend ook LSI zoekwoorden (zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je zoekwoord) en synoniemen. En nogmaals; je hoeft een focus zoekwoord niet exact te verwerken. Dit kan soms namelijk spammy overkomen. Verwerk de woorden op een natuurlijke manier in de titel of tekst en Google is slim genoeg om een link te leggen met het exacte zoekwoord.
7. Keyword cannibalization
Wanneer je meerdere pagina’s optimaliseert voor hetzelfde zoekwoord, concurreer je met jezelf en dat wil je natuurlijk niet! Wanneer werkt het dan niet tegen je? Wanneer niet één van jouw pagina’s een toppositie in de zoekmachine inneemt.
8. Optimaliseer oude content
Probeer niet alleen maar nieuwe content voor je website te creëren, maar juist ook de oude content te optimaliseren. Is het nog relevant, bekijk dan welke content goed werkt en waarom. Tot slot, onderzoek of de content nog wel z’n doel behaald en bijdraagt aan een positieve ROI.
9. Optimaliseer je afbeeldingen
Het optimaliseren van afbeeldingen wordt vaak vergeten binnen on-page SEO, maar draagt zeker positief bij aan je rankings. Zowel binnen het zoekgedeelte als binnen de afbeeldingen module van bijvoorbeeld Google. Verklein je foto’s wanneer je dit nog niet gedaan hebt naar webformaat, verwerk je zoekwoord in de bestandsnaam en voeg een alt-tag toe. De alt-tag is een stukje informatie die de zoekmachine meekrijgt over deze afbeelding. Wanneer het mogelijk is, voeg dan zeker ook een titel toe. Bij sommige websites is de titel zichtbaar, dus zorg wel voor een goede opmaak.
Tip: gebruik een plugin zoals shortpixel (gratis tot 100 foto’s per maand).
10. Genereer betrokkenheid
Focus je op je website, mobiel vriendelijkheid, het gemiddeld aantal bezochte pagina’s per bezoeker, de gemiddelde bezoekduur per bezoeker en het bouncepercentage. Probeer deze elementen te optimaliseren en zorg voor relevante content die de zoekvraag beantwoord, maar daarnaast ook informatief en/of vermakelijk is. Dit is een constant proces.
Ook de snelheid van je website heeft een directe impact op je ranking. Uit een onderzoek van Google blijkt dat 53% je pagina verlaat wanneer het langer dan 3 seconden duurt om de pagina te laden. Door stap 9, het optimaliseren van je afbeeldingen, consistent door te voeren, zorg je voor een snellere website.
Tip: check ook regelmatig de gratis tool van Google, site speed, om te zien waar optimalisatie kansen liggen.
Bonus: voeg schema markup toe
Schema markup is een stukje extra informatie die je de webpagina meegeeft aan de zoekmachine. Dit kan een beoordeling zijn, een foto of filmpje, maar ook informatie zoals afmetingen en gewicht. Het heeft geen directe impact op je rankings, maar draagt zeker bij aan de CTR vanuit de zoekmachine naar je webpagina. Daarnaast helpt het de zoekmachine om je pagina beter te begrijpen.
Door schema markup in te stellen, valt dit artikel met leuke recepten direct op tussen de zoekresultaten. Het bevat een afbeelding en beoordelingen, en je ziet hoe lang je er over doet om dit recept uit te voeren.
Het kan een flinke klus zijn, dus start eerst met de top 10 pagina’s op je website waarop je site gevonden wordt en breid het later verder uit.
On-page SEO is niet iets wat je even oppakt, maar een daadwerkelijke klus en iets wat je vervolgens consistent moet blijven doorvoeren. Wanneer je bovenstaande punten vanaf nu oppakt bij nieuwe content, is het een piece-of-cake. Maak het je dus eigen en ga sky-high met je website!