Pinterest-statistieken: zo lees je ze en dit heb je eraan

Pinterest-statistieken

Het geheim van een succesvol Pinterest-account? Het lezen en leren van je Pinterest-statistieken. Deze geven namelijk alle informatie die jij nodig hebt om interessante en aansluitende content te maken voor jouw doelgroep. Door de vele statistieken is het mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar met wat handige tips kun je het heel eenvoudig omzetten naar concrete strategieën. Houd dus je pen en notitieboekje gereed, want wij leggen de soorten statistieken aan je uit.

Pinterest-statistieken?

Oeps, zie jij helemaal geen Pinterest-statistieken? Dan is de kans groot dat jouw profiel nog niet zakelijk is. Bij een persoonlijk profiel heb je deze optie namelijk niet en kun je niet zien hoe jouw pins scoren. Omdat een zakelijk account bijdraagt aan een succesvolle Pinterest strategie, is het aan te raden om je account te switchen.

Pinterest analytics

Als er een platform is dat geschikt is om te groeien, dan is het Pinterest wel. Naast dat dit platform geen moeilijk en geheim algoritme heeft zoals Instagram, is het ook transparant naar jou als gebruiker. Alle statistieken en informatie die voor jouw pins handig kunnen zijn, worden namelijk aan je gegeven. Deze vind je bovenaan in de taakbalk, onder het kopje ‘statistieken’, waar je kunt kiezen uit drie onderdelen: overzicht, doelgroepstatistieken en video. Alles wat jouw pins op het platform doen, kun je op de voet volgen.

Het volgen van je statistieken kan bij een platform als Pinterest erg handig zijn. Naast dat je leest hoe je pins scoren, zie je ook wat voor content past bij jouw doelgroep. Hiervoor hoef je niet te spitten in verschillende statistieken, want Pinterest geeft je deze eigenlijk gewoon cadeau. Door de verschillende mogelijkheden is het daarom eenvoudig om een Pinterest-strategie te ontwikkelen waarmee je de beste resultaten scoort. En dat is natuurlijk het doel!

Pinterest-Statistieken-KleineGroteDraak

Om het wat makkelijker te maken, geven we je eerst wat uitleg over de vaktermen van Pinterest. Het begrijpen van deze termen maakt het lezen namelijk een stuk makkelijker en daarmee kun je de verschillende soorten statistieken onderscheiden.

Hoe zat het ook alweer?

Impressies: dit is het aantal kijkers dat je pins heeft gezien.
Totaalpubliek: het totale publiek dat jouw pins heeft gezien of er iets mee heeft gedaan.
Betrokkenheidsacties: geeft weer hoeveel acties er met een pin zijn gedaan. Dit kan het klikken op een pin zijn, een close-up, bewaren van een pin of het vegen in een carrousel.
Maandelijkse kijkers: hoeveel kijkers jouw pins maandelijks hebben gezien.
Bewaarde pins: hoe vaak een betreffende pin is bewaard.
Doorkliks naar je website: hoevaak er op de link is geklikt van de pin naar je website.
Populairste pin: geeft weer welke pins het meeste bereik, repins, close-up’s en doorkliks hebben gehad.
Populairste bord: geeft weer welk bord het meeste bereik, repins, close-up’s en doorkliks heeft gehad.

1.    Overzicht op de statistieken

Bij het klikken op de pagina ‘overzicht’ krijg je meteen een druk scherm met kleuren, getallen en een grafiek. Dit kan op het eerste oog heel slecht lijken, wanneer bijvoorbeeld de kleuren in het rood staan, maar deze kleuren hoeven niet als richtlijn te worden gezien. De kleuren geven namelijk alleen aan of er een groei of daling is ontstaan. Natuurlijk wil je alles op groen, maar rode getallen bij impressies zijn minder belangrijk dan rode getallen bij betrokkenheidsacties.

Aan de linkerkant vind je een filter waarmee je kunt bepalen welke statistieken je wilt zien. Dit verschijnt dan bij Impressies, Totaal publiek, Betrokkenheidsacties en Betrokken publiek. De grafiek laat zien of er een trend is of niet. Doordat het mogelijk is om de impressies, dit is hoevaak iemand de pin heeft gezien, en de betrokkenheidsacties naast elkaar te tonen, is het mogelijk om te zien of je doelgroep de content waardeert en er iets mee doet. De betrokkenheidsacties geven namelijk weer hoe vaak een pin is bewaard,  er op is geklikt, close-ups heeft gekregen of hoe vaak iemand de carrouselkaarten heeft gezien.

Als je naar beneden scrolt, kun je zien hoe de verschillen borden en pins scoren op de onderdelen Impressies, Totaal publiek, Betrokkenheidsacties en Betrokken publiek.

Pinterest-statistieken

2.    Doelgroepstatistieken

We hebben net gelezen hoe pins geanalyseerd kunnen worden, dan is het nu tijd voor de grote factor van succesvolle pins: het begrijpen van jouw doelgroep. Bij doelgroepstatistieken kun je deze helemaal uitpluizen en het fijne is dat Pinterest al ontzettend veel werk voor je heeft gedaan.

Zo is het mogelijk om te zien welke categorieën en interesses jouw doelgroep hebben en wat de affiniteit is met deze interesses. De affiniteit is handig om te weten, omdat dit laat zien of de doelgroep alleen hierop gefocust is of ook op andere onderdelen zoekt. Vervolgens zie je het percentage van hoeveel mensen uit jouw doelgroep de categorie ook interessant vinden. Tip: wanneer je op een categorie klinkt, verschijnt er rechts een tabel met interesses die onder deze categorie vallen, inclusief de bijbehorende statistieken. Je kunt dus precies weten wat jouw doelgroep interessant vindt en welke onderwerpen het nog meer goed zouden kunnen doen. Dit kan van belang zijn wanneer je een advertentie opmaakt en de juiste doelgroep wil bereiken.

Pinterest-doelgroepstatistieken

 

Als je naar beneden scrolt zie je de demografische statistieken, zoals leeftijd, geslacht, woonplaats en welk apparaat er wordt gebruikt om Pinterest te bezoeken. Ook dit kan handig zijn wanneer je met het juiste segment in contact wil komen.

De doelgroepstatistieken geven al een hele hoop informatie, maar Pinterest was daar nog niet klaar mee. Je kunt namelijk ook de statistieken zien van de gemiddelde Pinterest-gebruiker en je kunt deze zelf vergelijken. Exporteer het naar een Excel-bestand wanneer je je er nog beter in wilt verdiepen of maak hier meteen een campagne mee. Hierdoor is het mogelijk om met de huidige statistieken van jouw doelgroep een advertentie te maken. Door deze mogelijkheid hoef je dus alleen nog maar de campagne op voorkeur aan te passen en te lanceren. Een kind kan de was doen!

3.    Statistieken voor video-pins

Pinterest video is een functie dat door menig Pinterest-gebruiker wordt benut. Video’s helpen je namelijk met meer bereik. Door middel van de speciaal ingerichte knop ‘video’s’ kun je de bijbehorende statistieken terugvinden. Net als bij ‘overzicht’, krijg je links een filter te zien waarbij je kunt filteren op Datum, Type content en Soort apparaat. Vervolgens verschijnen rechts de statistieken in percentages, de grafieken en de populairste pins.

Let op: uiteraard zie je alleen statistieken wanneer je video-pins hebt. Anders is de pagina leeg totdat  je een video-pin hebt geüpload.

4.    Statistieken voor trends

Pinterest is nog wat aan het rommelen met de statistieken, maar er gaan geruchten rond dat er een nieuw soort statistieken komt, namelijk statistieken voor trends. Trends op Pinterest kunnen heel interessant zijn om op mee te liften omdat dit voor veel bereik zorgt. Als we Later.com moeten geloven, belooft dit soort statistieken een hele hoop en is het zelfs mogelijk om per trend te kijken wanneer haar moment van glorie is. Ideaal dus wanneer jouw product of dienst hierop aansluit! Wanneer Pinterest deze functie gaat uitrollen is nog niet bekend.

Ben je het spoor een beetje bijster? Wij helpen je graag om jouw statistieken voor Pinterest om te zetten in concrete strategieën!