10 must do tips voor je Pinterest strategie

Pinterest

Pinterest is een platform dat zeker niet onderschat mag worden. Naast de welbekende platformen, zoals Instagram en Facebook zorgt ook Pinterest ervoor dat je in aanraking komt met jouw potentiële doelgroep. Wel is het raadzaam om aan de juiste ‘knoppen’ te draaien, zodat jouw inspanningen uiteindelijk het gewenste resultaat opleveren. Lees onze tips en profiteer van het succes van Pinterest. 

1. Zorg voor een compleet Pinterest profiel

Wanneer je net begint met Pinterest moet je een profiel aanmaken. Het kan zijn dat je dit al enige tijd geleden hebt gedaan en destijds een aantal stappen hebt overgeslagen of vergeten bent om in te vullen. Loop je Pinterest profiel dus even na en check of je alles volledig hebt ingevuld. Denk hierbij o.a. aan het verifiëren van de URL, het invullen van een bio en het maken van borden. Heb jij nog geen zakelijk account? Met een paar klikken op de knop tover jij jouw persoonlijke account om tot een zakelijke variant en maak je gebruik van extra functies zoals statistieken, gesponsorde berichten en het inplannen van berichten.

2. Het aantal borden op Pinterest

Pinterest heeft geen regels over hoeveel borden je minimaal moet hebben, maar het wordt wel aangeraden om ten minste 20 borden te maken. Deze borden kunnen uiteraard variëren in onderwerp zolang ze maar bij jouw bedrijf passen. Zo kun je een bord vullen met de diensten die je aanbiedt, de verschillende producten die je verkoopt of met dingen puur ter inspiratie. Houd er rekening mee dat het niet professioneel overkomt om persoonlijke borden te hebben. Deze borden kun je verbergen waardoor je ze kunt gebruiken zonder dat iemand het ziet.

3. Gebruik zoekwoorden

Pinterest is eigenlijk een zoekmachine. Net zoals bij Google gebruik je ook bij Pinterest zoekwoorden. Weet je niet goed welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken, dan kun je dit heel eenvoudig achterhalen door het in te voeren bij de zoekbalk of in je statistieken. Wanneer je iets invult in de zoekbalk associeert Pinterest en verschijnen er woorden in gekleurde ballonnen (zie afbeelding). Deze zoekwoorden voeg je toe aan verschillende onderdelen, zoals de titel van de afbeelding, de tekst bij de afbeelding, de borden en de tekst bij de borden. Eigenlijk bij alles waarbij je teksten moet invoeren. Psst! Houd er wel rekening mee dat de zoekwoorden in zinnen worden gebruikt. Zinnen die veel punten of strepen bevatten, worden niet gelezen door Pinterest.

Pinterest

4. Voeg hashtags toe aan de teksten

Naast het gebruik van zoekwoorden, is er nog een andere manier om jouw afbeelding op te laten vallen tussen alle andere pins. Gebruik hashtags. Hashtags kun je invoeren bij het invullen van de omschrijving. Wanneer je dit doet krijg je het aantal weergaves van de betreffende hashtag te zien. Een goede balans tussen populaire en minder populaire hashtags zorgt ervoor dat jouw bericht opvalt bij zowel een niche als een grotere groep.

5. Verdiep je in de statistieken van Pinterest

Een voordeel van de statistieken op Pinterest is dat ze alles weergeven. Van globale statistieken tot specifieke doelgroep statistieken waarmee je van alles leert over jouw doelgroep. Bekijk deze regelmatig en onderneem actie wanneer je merkt dat de doelgroep je berichten niet of wel waardeert. Niets is meteen perfect en vaak kunnen een paar aanpassingen geen kwaad.

6. Gebruik de goede afmetingen

Bij Pinterest heb je het geluk dat je uit verschillende soorten afmetingen kunt kiezen. Toch is de tijd van eeuwig scrollen voor de juiste afbeelding voorbij en gaat Pinterest dit in de toekomst tackelen. Het is dan ook verstandig om afbeeldingen met het formaat 600 bij 900 pixels op Pinterest te zetten. Dit formaat voldoet aan de ‘eisen’ van Pinterest en wordt ook sneller in het overzicht of op de homepagina weergegeven.

7. Blijf evergreen content maken

Evergreen content, je kunt het vast wel dromen. Evergreen content betekent dat jouw content het hele jaar door relevant is en niet gebonden is aan een actie of seizoen. Deze soort content blijft namelijk langer op Pinterest en kan zelfs na een aantal jaar weer opnieuw viral gaan. Zorg er dus altijd voor dat alle informatie kloppend is.

Wanneer je wel content wilt maken die seizoensgebonden is, is het verstandig om dit een paar maanden voor het daadwerkelijke seizoen te doen. Hierdoor heeft jouw pin tijd om weergaves te krijgen. Hierdoor wordt de kans groter dat jouw pin op het juiste moment op de homepagina van een groot aantal gebruikers zichtbaar is.

8. Pin consistent

Consistent pinnen is iets dat een grote invloed heeft op het bereik van jouw doelgroep. Door in het begin iedere dag een pin te posten of actief te zijn, ontdekken gebruikers jou sneller. Bij een zakelijk Pinterest account is het mogelijk om berichten vooruit te plannen zodat je niet ieder dag opnieuw hoeft te posten. Het gebruik van een content planning kan je hierbij helpen en zorgt voor overzicht.

9. Zorg voor betrokken volgers

Een geheim dat nog niet veel mensen kennen, is dat het bij Pinterest niet gaat om hoeveel volgers je hebt. Het belangrijkste is namelijk om betrokken volgers te hebben die actief zijn, je Pin gebruiken of hierop reageren. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer je Pins getoond worden in de zoekresultaten, tijdlijnen en aanbevelingen van andere gebruikers.

10. Blijf optimaliseren

Een voordeel van Pinterest is dat je alle Pins kunt optimaliseren. Het toevoegen van zoekwoorden, een nieuwe URL en andere zinnen zorgt ervoor dat jouw pin door steeds meer gebruikers wordt opgemerkt. Het is dus belangrijk dat je dit om de paar maanden doet. Sterke content gegarandeerd. Houd er wel rekening mee dat dit niet geldt voor hashtags. Deze kun je namelijk alleen bij nieuwe content invoeren en hebben bij oude content geen toegevoegde waarde.