De verschillende rollen van een content manager

De term ‘content manager’ dekt al een lange tijd niet meer de lading van een content manager, omdat er meer van hem of haar wordt gevraagd dan simpelweg het beheren van social media en eventueel een blog. Zo moet een content manager aantrekkelijke content produceren, de doelgroep monitoren en precies weten wat de trends en ontwikkelingen zijn binnen de verschillende social-mediakanalen en Google. Om een beeld te geven van de belangrijkste taken van een content manager, zetten wij de verschillende rollen op een rijtje.
Content manager: de verschillende rollen
1. Contentproducent
De basis van een content manager is natuurlijk het produceren van goede content. Van het verzinnen van een verleidelijke titel en een aantrekkelijke tekst tot het visualiseren en het maken van sterke social-mediaberichten. De kennis van een contentproducent gaat verder dan schrijven en fotografie, want content is nu ook video, vormgeving en het kennen van de SEO-regels. Met het alleen schrijven van artikelen en social-mediaberichten kom je er dus niet.
2. Contentstrateeg
De contentstrateeg staat boven de contentproducenten en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Haar taak is om de kwaliteit van de content te bewaken, de verschillende teams samen te laten werken en heeft voornamelijk een monitorende functie. Vergis je alleen niet door de operationele taken van een contentstrateeg, want ook hier is er de nodige kennis voor nodig om alles vlekkeloos te laten lopen. Zo is het van belang dat er kennis is over user experience, dit is hoe de doelgroep en de bezoekers je site ervaren. Ook de verschillende distributiemogelijkheden, de manieren om te promoten en het analyseren van ontwikkelingen behoort tot het takenpakket van een contentstrateeg.
3. Community manager
Interactie met je doelgroep is heel belangrijk en dit dient dan ook goed in de gaten te worden gehouden. Dit is onder andere een taak van een community manager. Zo beheert de community manager de webcare, analyseert de doelgroep en verzint mogelijkheden om het engagement te verhogen. Zoals Carolien Vader dit mooi verwoordt in haar boek ‘Content Playbook’: “Deze persoon zorgt voor de dialoog tussen merk en lezer, luistert naar, onderhoudt en stimuleert de community”. Een community manager is dus erg belangrijk voor een positieve uitstraling van je merk.
4. Kanaalspecialist
Social media verandert gedurende de tijd en het ene na het andere nieuwe algoritme valt uit de lucht. Dit kan je een hoop volgers en bereik kosten wanneer je dit niet op tijd in de gaten hebt. De kanaalspecialist zit hier met zijn neus bovenop en bewaakt alle social-mediakanalen op veranderingen en algoritmes. Daarbij kijkt de kanaalspecialist of alle kansen op een platform goed worden benut, wat de concurrenten doen en wat de beste tijd is om te publiceren. Dit is een goede aanvulling op een contentproducent, omdat beide functies naadloos op elkaar aansluiten.
5. Data-analist
Meten is weten en daarom vertellen statistieken alles wat je moet weten over je doelgroep en het succes van de content. Een data-analist beheert en monitort alle statistieken; van de performance op de website tot de campagnes op social media. Bij deze rol hoort ook het analyseren van patronen en het ontdekken van behoeftes van de doelgroep. Hier dient de data-analist de nodige kennis van programma’s als Google Analytics te hebben om de statistieken te vertalen naar daadwerkelijke doelen.
6. Content Marketeer
De content marketeer is verantwoordelijk voor het pushen van de content naar de doelgroep toe. Dit kan op social media, maar ook via Search Engine Advertising op Google. Een content marketeer kan ingezet worden voor het vergroten van het bereik op artikelen middels SEA, het krijgen van meer volgers op bijvoorbeeld Facebook of het verhogen van de inschrijvingen op de nieuwsbrief. Daarnaast zijn content marketeers bezig om meer manieren te verzinnen om de doelgroep te bereiken en analyseren zij de doelgroep middels targeting en retargeting.
Natuurlijk is het heel fijn als een content manager alle rollen goed uit kan voeren, maar dit is niet realistisch. Een taakverdeling of het overlappen van taken kan daarom bijdragen aan een goede balans waardoor alle taken effectief worden vervuld. Wil je een aantal van deze taken liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.