Hoe schrijf jij SEO-proof vacatureteksten?

seo-proof-vacatureteksten

Op Google staan honderden vacatures. Wanneer een potentiële kandidaat op zoek is naar zijn of haar droombaan, wil jij natuurlijk wel dat jouw vacaturetekst goed vindbaar is. Met behulp van de juiste tools schrijf jij ijzersterke SEO-proof vacatureteksten en zorg jij voor een hogere ranking binnen de zoekresultaten van Google.

Wat zijn de voordelen van SEO?

Wanneer je zoekmachine optimalisatie (SEO) toepast, zorg jij ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten van Google komt te staan. Dit bespaart niet alleen kosten, maar zorgt ook nog eens voor meer bereik en dus meer website bezoekers. Het schrijven van SEO-proof vacatureteksten kost je wellicht meer tijd, maar is vooral op lange termijn erg rendabel. Een groot voordeel van jouw inspanningen is dat de resultaten van SEO goed meetbaar zijn met behulp van Google Analytics en Google Search Console. Met deze tools kun jij bijvoorbeeld zien via welke weg bezoekers op jouw pagina terechtkwamen en welke zoekwoorden zij gebruikt hebben.

Hoe schrijf jij SEO-proof vacatureteksten?

Er zijn een aantal punten waar jij aan moet denken wanneer je een vacaturetekst schrijft. Wij zetten de belangrijkste punten hieronder voor je op een rij.

Bepaal jouw doelgroep

Wanneer je een vacaturetekst schrijft, is het belangrijk dat de tekst zich focust op de doelgroep waar je voor schrijft. Je wilt namelijk niet dat een potentiële kandidaat na de eerste zin afhaakt. Het is juist jouw bedoeling dat iemand na het lezen van jouw vacaturetekst helemaal enthousiast wordt en besluit om te solliciteren. Hoe langer jij je bezoekers op jouw website houdt, hoe positiever Google dit vindt. Hierdoor stimuleer jij jouw vindbaarheid.

Maak gebruik van bullet points

Zorg ervoor dat de vacaturetekst er overzichtelijk uitziet. Een handige optie hiervoor zijn bullet points, maar wees hier zuinig mee. Een tekst met bullet points kan overzichtelijk zijn, maar een overdosis aan bullet points kan afstotend werken, waardoor de kandidaat afhaakt. Ook kunnen bullet points ervoor zorgen dat jij of jouw bedrijf veeleisend overkomt, en dat wil je natuurlijk niet.

Kies de juiste zoekwoorden

Het gebruik van de juiste zoekwoorden is belangrijk wanneer je een vacaturetekst schrijft. Niet alleen voor Google, maar ook voor de kandidaat. Wees zo specifiek en duidelijk mogelijk bij het gebruik van zoekwoorden en zorg ervoor dat ze meerdere keren terugkomen in jouw tekst.

Een goed hulpmiddel is de tool Yoast SEO Plugin. Deze plugin kun je installeren in het CMS systeem waar je mee werkt. Yoast geeft aan wat de trefwoord-dichtheid is. Wanneer deze erg hoog is, kun je het beste het zoekwoord in de tekst verminderen. Daarbij is het ook belangrijk om het zoekwoord in de titel en in de meta-beschrijving te zetten.

Verleid jouw potentiële kandidaat

Wist jij dat je slechts zes seconden hebt om een potentiële kandidaat te verleiden met jouw vacaturetekst? De titel van jouw tekst is het eerste wat de kandidaat en Google zien. Daarom is het van belang dat jij jouw titel en intro zorgvuldig verwoordt. Schrijf prikkelend en zorg ervoor dat jouw kandidaat direct verder wilt lezen.

Werk aan jouw betrouwbaarheid

Google geeft betrouwbare sites voorrang in de ranking. Dit doet Google op basis van het EAT-principe: Expertise, Authority and Trust. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die iets verteld over zijn of haar functie, een soort recensie. Op deze manier wek je vertrouwen bij Google en bij de kandidaat die eventueel interesse heeft in de vacature.

De lengte van SEO-proof vacatureteksten

Wanneer je een vacaturetekst schrijft, is het belangrijk dat de tekst niet te lang is. Gebruik maximaal 500 woorden en let daarbij op dat de belangrijkste informatie in de tekst voorkomt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de zoekwoorden vaak genoeg laat terugkomen, maar let wel op dat het niet vervelend wordt voor de lezer. 

Zet in op linkbuilding

Wanneer er veel externe pagina’s naar jouw vacaturepagina verwijzen, verschijnt jouw vacaturetekst hoger in de zoekresultaten. Dit wordt ook wel linkbuilding genoemd. Natuurlijk werkt dit niet direct bij een kleine websites. Dit is echt iets wat je moet opbouwen. Social media kan hier een handig opstapje voor zijn. Deel jouw vacaturetekst op verschillende social media kanalen en genereer een groter bereik.

Met behulp van de bovenstaande tips schrijf jij een SEO-proof vacaturetekst. Het vergt even wat tijd, maar je zult zien dat dit het uiteindelijk helemaal waard is.