SEO-TIP: Optimaliseer je afbeeldingen

Marketing-Rumors-SEO-Afbeeldingen

SEO staat voor ‘search engine optimization’ en betekent eigenlijk niets meer dan het optimaliseren van je website(tekst), waardoor deze zo hoog mogelijk op de pagina met zoekresultaten komt te staan. Om een goede SEO-score te krijgen, moet je site of artikel aan een aantal zaken voldoen. Op dit blog zullen we daarom de komende tijd een aantal SEO-tips delen, en vandaag starten we met het optimaliseren van je afbeeldingen. 

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Misschien een beetje cliché, maar daarom niet minder belangrijk. Afbeeldingen zijn al sinds mensenheugenis een belangrijk onderdeel van zoekmachineresultaten. Niet voor niets is ‘Afbeeldingen’ prominent aanwezig als zoekoptie in Google. En precies daarom is het zo belangrijk om je afbeeldingen te optimaliseren.

Marketing-Rumors-Afbeeldingen-SEO

Bepaal de juiste zoekwoorden voor je afbeeldingen

Ondanks dat Google steeds beter wordt in het herkennen van wat er op foto’s afgebeeld staat, is het nog steeds noodzakelijk om hem een handje te helpen. Áls je door Google gevonden wilt worden, tenminste. Maar als bedrijf wil je dat.

Wanneer klanten een zoekwoord in de zoekbalk typen, gaat Google op zoek naar alles waar dat zoekwoord in vermeld staat. Bedenk dus van tevoren waar klanten naar zullen gaan zoeken. Dat zoekwoord, of die zoekwoorden, vermeld je ook in de naam van de afbeelding. Maak nooit gebruik van spaties, maar kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld een koppelteken. Ook zet je dit zoekwoord, na het uploaden, in je afbeeldingstitel én in je alt-tekst. ‘Alt’ staat voor alternatief. Met deze tekst beschrijf je eigenlijk je afbeelding, zodat zoekmachines en gebruikers met een visuele beperking begrijpen waar de afbeelding over gaat.

Plaats altijd een afbeelding bovenaan je content

Google geeft prioriteit aan afbeeldingen die centraal en in het bovenste deel van je content staan. Gebruik op pagina’s met (blog)artikelen dus altijd een Uitgelichte Afbeelding (Featured Image). Een afbeelding is natuurlijk niet voor elke websitepagina relevant, maar gebruik ze waar het kan.

Marketing-Rumors-Afbeeldingen-SEO-tip
Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit in het juiste bestandsformaat

Afbeeldingen met een hoge kwaliteit en van rond de 1.000 pixels breed krijgen een hogere prioriteit binnen Google. Let er echter wel op dat je bestand niet te groot is (max 500kb). Wanneer je afbeelding namelijk te groot is, kost het veel tijd om je website te laden, waardoor je waardevol websiteverkeer verliest. Wij adviseren daarom om bij (blog)artikelen voor het bestandsformaat JPG of JPEG te kiezen. Voor logo’s en dergelijke is het juist raadzaam om het .PNG-bestandsformaat te gebruiken. Doordat PNG’s voor mooie heldere lijnen in kleurvakken en tekst zorgen, kun je zonder kwaliteitsverlies inzoomen. Echter is het bestand meestal veel groter wanneer je .PNG gebruikt, dan wanneer je kiest voor .JPG.

Afbeeldingen zijn dus een essentieel onderdeel voor de vindbaarheid van jouw website. Naast dat ze bijdragen aan de SEO-score, roepen afbeeldingen ook eerder een emotie op dan alleen een lap tekst. Ze zorgen daarom voor een extra dimensie voor de bezoeker én verhogen de conversie van je website.

Houd dit blog in de gaten voor meer SEO-tips! Toch liever uitbesteden? Neem dan contact met ons op.