Waarom een pauze op social media niet goed is voor je bedrijf en 3 tips om dit te voorkomen

Pexels-social-media-pauze-voorkomen

Elk bedrijf heeft weleens een periode waarin social media even niet de hoogste prioriteit heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn door de coronacrisis of simpelweg omdat je het heel druk hebt. Ondanks dat je druk bezig bent met andere aspecten van het bedrijf, is het niet verstandig om een pauze op social media te laten ontstaan. Wanneer je een tijd niet actief bent op social media kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben. 

Hoewel je als ondernemer misschien wel ‘socialmedia-moe’ kunt zijn, is het niet gezond voor jouw bedrijf om je social-mediaplan op pauze te zetten. Er zitten veel nadelen aan het abrupt minder plaatsen op de sociale platformen. Hoe minder content je plaatst op bijvoorbeeld Facebook of Instagram, hoe minder contact je legt met je doelgroep. Social media is een belangrijk middel om aandacht te krijgen van jouw publiek. Wanneer je je social-mediaplan niet goed uitvoert, ben je niet meer top-of-mind bij jouw klanten. Jouw bedrijf krijgt immers minder aandacht, met als gevolg steeds minder klanten.

Je wilt de situatie hierboven natuurlijk zien te voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je social media up-to-date te houden, zonder dat je het gevoel hebt dat je in tijdnood zit. Hiermee houd je toch contact met je doelgroep, terwijl jij zonder zorgen je bedrijf kunt runnen. Hieronder vind je 3 tips die je helpen om je social-mediakanalen in leven te houden.

Check je concurrentie

Het bedenken van content voor je eigen bedrijf kan soms lastig zijn. Het is dan goed om even te kijken bij de social-mediakanalen van de concurrent. Haal inspiratie uit hun kanalen, maar neem het natuurlijk niet letterlijk over. Je concurrenten hebben hetzelfde soort publiek als jouw bedrijf. Wanneer je ziet wat zij plaatsen kun je daar een voorbeeld aan nemen. Je kunt ongeveer hetzelfde plaatsen, maar uiteraard wel met een eigen twist. Dit is een ideale tip voor als je minder tijd hebt, maar wel sprekende content wilt plaatsen.

Om op deze manier je content te creëren, is het natuurlijk handig om je concurrent op de voet te blijven volgen. Zo weet je precies wat ze doen en wat ze willen bereiken. Daarvan kun jij weer leren en profiteren. Ga langs alle social-mediaplatformen en kijk of je concurrent daar te vinden is. Let vooral op welke content ze plaatsen en hoe vaak ze dat doen. Wanneer je ze een tijdje volgt zie je uiteindelijk wat hun strategie is. Deze strategie kun je zelf toepassen op je eigen kanalen en misschien zelfs wel een beetje verbeteren.

Door dit toe te passen voorkom je dat je niet achterloopt met de social media op jouw eigen social-mediakanalen. Wanneer je actuele en goede content plaatst, zal jouw doelgroep je sneller vinden en volgen.

Gebruik goede content opnieuw

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is zeker niet verkeerd. Er zijn absoluut berichten die je kunt hergebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat je een jaar geleden hebt geplaatst. Was het bericht een succes en kreeg je er veel likes en reacties op? Dan kun je overwegen om dat bericht opnieuw te plaatsen. Om niet helemaal te ‘kopiëren en plakken’, kun je er een andere tekst bij typen of een net iets andere foto gebruiken. Je kunt ook alleen het onderwerp opnieuw gebruiken en er dieper op ingaan, of er juist een unieke twist aan geven. Natuurlijk is niet alle content die je plaatst geschikt om te herhalen. Je wilt uiteraard niet dat je volgers interesse verliezen in jouw account, maar er is zeker content die je opnieuw kunt gebruiken. Deze tip is vooral handig wanneer je geen tijd of inspiratie hebt om een nieuw social-mediabericht te maken.

Plan je content vooruit

Je wilt natuurlijk altijd voorbereid zijn op alles. Als bedrijf is het belangrijk om je social-mediakanalen up-to-date te houden. Zoals hierboven staat uitgelegd moet dat dus óók gebeuren tijdens de drukke periodes. Daarom is het altijd verstandig om je content alvast vooruit te plannen. Hiermee bespaar je een heleboel tijd. Het is beter dat je één keer per week een uurtje bezig bent met social media, dan elke dag een kwartiertje. Het is aan te raden om hierbij een contentkalender te gebruiken. Met een contentkalender én een praktische social-mediatool kun je alle berichtjes voor social media alvast vooruitplannen.

Social media wordt door veel bedrijven niet als belangrijk gezien, terwijl het vrij cruciaal is. Met bovenstaande tips kun je een ‘pauze’ op je social-mediakanalen voorkomen. Zo blijven je socials actueel en kom je in het zicht van je doelgroep.

Tags: