Zo werkt het algoritme van TikTok

Unsplash-TikTok-Algoritme

TikTok is niet meer weg te denken uit het bekende social media rijtje. Na Instagram en Facebook, zitten mensen nu massaal te dansen, te playbacken of geinige sketches te verzinnen met maar één doel: gezien worden. Alleen, hoe werkt dat algoritme van TikTok eigenlijk?

TikTok

Voor de mensen die de afgelopen maanden onder een steen hebben geleefd, een korte uitleg. TikTok is de app die bekend staat om haar gekke filmpjes, uitbundige dansjes en grappen waar we allemaal om moeten lachen. De app heeft dus voldoende ingrediënten voor een hoog verslavingsgehalte. Niet zo gek dat de gemiddelde tijd op deze app 52 minuten per keer is.

Doordat de content op TikTok heel breed is, vind je er (gelukkig!) niet meer alleen generatie Z. Ondanks dat de app in het begin vooral bezocht werd door jongeren, zijn er op het moment maar liefst 3.5 miljoen Nederlandse gebruikers van alle leeftijdscategorieën. Hiermee zijn er verschillende niches die je kunt bekijken: van tips voor in de keuken tot kledingadvies. Zelfs de politie en politieke figuren wagen zich aan de app.

Het algoritme

Net als bij ieder ander social media platform, moet je bij TikTok ook aan de juiste knoppen draaien om gezien te worden. Deze knoppen zijn niet technisch of heel ingewikkeld, maar het is wel handig als je weet welke dit zijn. TikTok houdt alleen de kaken stijf op elkaar en zorgt ervoor dat niemand het geheime algoritme weet. Gelukkig staat het internet vol met theorieën en hebben zelfs de beste journalisten het geheime algoritme onderzocht. En wat met name terugkwam, is de Voor jou-pagina. Deze vind je meteen bij het openen van de app.

De Voor jou-pagina staat vol met filmpjes die voor jou interessant kunnen zijn. De eindeloze stroom met content wordt gecreëerd aan de hand van jouw gedrag op de app: wie volg je, wat like je en op wie geef je commentaar? Als TikTok de content scant en het overeenkomt met jouw gedrag, is de kans groot dat het op jouw Voor jou-pagina en de pagina van mensen met hetzelfde gedrag terechtkomt. Het wordt dan ook wel de heilige graal genoemd aangezien heel veel gebruikers deze pagina bekijken. Oftewel: als je hierop komt, word je gezien!

Het algoritme van de Voor jou-pagina heeft helaas geheimen die zelfs door het internet onbesproken blijven (TikTok is heel streng hierin). Echter zijn er wel wat manieren om ervoor te zorgen dat TikTok jouw filmpje scant. En dit is heel belangrijk, want 90% van de gebruikers opent de app meerdere keren op een dag. Wij noemen de factoren die van belang zijn om ontdekt te worden:

1. TikTok Captions en hashtags

Net als op Instagram en Facebook, heeft ook TikTok hashtags. Hierbij is de app verrassend eerlijk over de hashtags die trending zijn en vind je bij ‘Ontdekken’ onderaan het scherm een overzicht met hashtags die het meest worden gebruikt. Ze maken het nog een stukje makkelijker voor je door de meest favoriete hashtags aan te duiden met een vlammetje (‘hot!’).

Bij het gebruik van hashtags is het wel van belang dat de inhoud van je filmpje ook echt aansluit op de hashtag, anders kan het juist averechts werken. Gebruik dus alleen hashtags die passen bij jouw content en profiel en houd desnoods een hashtag-onderzoek voordat je een filmpje opneemt. Daarbij kan het geen kwaad om de hashtags #fyp, #foryou en #foryoupage te gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de content die zulke hashtags bevat, de grootste kans heeft om op de Voor jou-pagina te komen. Dit is dus zeker de moeite waard om te proberen!

Ook is de tekst waarmee je jouw content omschrijft van belang. TikTok is een app die uitsluitend op een mobiele telefoon bekeken wordt en daardoor kun je lange(re) teksten beter overlaten aan apps zoals Facebook en Instagram. Tip: stel een vraag aan de kijkers. Ook op TikTok wordt interactie met de kijker erg gewaardeerd en TikTok zal je hiervoor belonen via het algoritme.

2. Muziek en geluid

Muziek en geluid is op TikTok net zo belangrijk voor het algoritme als hashtags, dus je begrijpt vast dat je hier ook de juiste keuze in moet maken. Wat het met name goed doet, is muziek en geluiden die op dat moment populair zijn in de app. Het zoeken naar de populairste muziek is alleen nog wel een uitdaging Je dient goed uit te zoeken welke muziek je voor jouw filmpje gebruikt. Dit kun je doen met behulp van de video-editor wanneer je een filmpje maakt. Hier vind je namelijk playlists van muziek die je kan helpen viral te gaan en je vindt er een lijst met de bekendste geluiden. De lijsten zijn overigens gebaseerd op de populariteit van de gebruikers, maar geven niet meteen de zekerheid dat je filmpje daadwerkelijk viral gaat op de Voor jou-pagina. Heb je een geluid of liedje in een filmpje gevonden die je wilt bewaren? Voeg het liedje toe aan je favorieten, zodat je hem later weer terug kunt vinden in de video-editor.3.3.

3. Houd je doelgroep in de gaten

Psst, ben jij al bekend met de statistieken van je gebruikers? Deze kun je heel eenvoudig vinden bij TikTok’s pro account en helpen je om jouw kijkers nog beter te begrijpen. Want laten we eerlijk wezen, het is wel belangrijk dat je content aansluit op hun interesses, toch?

In deze statistieken vind je allerlei handvatten om een goed filmpje te maken en te posten. Zo kun je zien wie je doelgroep is, wanneer ze actief zijn, wat ze leuk vinden en welke muziek ze luisteren op de app. Ook je locatie is hierbij van belang, want als jouw doelgroep veel actief is in een bepaalde stad en jouw filmpje die locatie ook heeft, kunnen zij ook jouw content zien. Houd deze pagina dus altijd in de gaten voordat je content plaatst.

4. Content maken en editen

Je content op TikTok is een belangrijke schakel in het succes van een bericht. De app focust zich immers op filmpjes. Het kan daarom geen kwaad om de handen uit de mouwen te steken en content te maken die er ook nog eens goed uitziet. Zo gaat er een theorie rond dat filmpjes met een loop, dit is een filmpje die continu doorgaat, heel goed is voor het algoritme. Gebruikers van de app moeten het filmpje namelijk een paar keer zien om het te begrijpen. Doordat de filmpjes vaak niet langer dan 15 seconden duren, is het van belang dat een kijker jouw filmpje een paar keer afspeelt.

5. Blijf op de hoogte

TikTok zit niet stil en daardoor is het van belang dat je op de hoogte blijft van wat er in de app gebeurt. Van populaire geluiden tot trends die viral gaan: het kan geen kwaad om hierop in te spelen. Probeer consistent berichten te plaatsen, doe mee met de uitdagingen en probeer actief te blijven. En niet getreurd wanneer jouw filmpje helemaal geen engagement heeft, er bestaat namelijk ook een kans dat jouw filmpje later wordt opgepikt door de app. Dit heet een ‘Slow burn’. Hierbij kan het nog zijn dat je filmpje na weken eindelijk wordt gelezen en opeens helemaal viral gaat.

Met deze factoren in je achterhoofd, is de kans groter dat TikTok je filmpje scant en dit bij iemand op de Voor jou-pagina zet. Zo kunnen je views ineens een stuk hoger zijn!