TikTok: Al lang niet meer alleen voor dansende jongeren

Unsplash-TikTok-gebruikers

De app TikTok heeft de wereld van sociale media helemaal overgenomen. Naast de app Instagram en Snapchat heeft een groot deel van de social media gebruikers nu ook TikTok. In een hele korte tijd is het aantal gebruikers van deze app enorm gegroeid, zowel in Nederland als in het buitenland. Tieners zijn niet meer de meest voorkomende gebruikersgroep. Wat kan dit betekenen?

Bijna iedereen heeft wel eens van de app gehoord. Voor diegenen die er niet helemaal bekend mee zijn: TikTok is een app waar gebruikers dans-, acteer- en grappige video’s op plaatsen. Je kunt de video’s bewerken met leuke filters en gezellige muzieknummers. Het is wereldwijd een zeer populaire app. Ook in Nederland is het aantal gebruikers in korte tijd gestegen. Sinds mei dit jaar zijn er al een miljoen gebruikers bijgekomen. Inmiddels hebben we in ons kleine landje meer dan 4,5 miljoen TikTok-gebruikers.

Wat is de doelgroep van TikTok?

Aan het eind van 2019 waren de meeste gebruikers in Nederland jongeren in de leeftijd van 13 -17 jaar. Dat was toen maar liefst 64% van alle gebruikers, maar dat is nu wel even anders. In het tweede kwartaal van 2020 is met 35% de grootste gebruikersgroep 18-25 jaar. Daarna volgt 13-17 jaar met 28% en 25-34 jaar met 22%. In de groep van 35 jaar of ouder heeft slechts een klein deel een TikTok-account. De rest heeft er wel eens van gehoord of ze hebben juist totaal geen idee wat de app precies inhoudt.

In een half jaar tijd is het aantal gebruikers flink toegenomen en heeft de app een nieuwe “Nr 1” leeftijdsgroep gekregen. Nu zijn niet alleen jongeren, maar ook jongvolwassenen creatieve filmpjes aan het maken en aan het delen met hun volgers.

Waarom is de app zo populair geworden onder jongvolwassenen?

Het aantal gebruikers van de TikTok-app is groot en zal ook zeker blijven groeien. De reden voor deze populariteit is dat de app zo uniek is. Je kunt zelf leuke en creatieve video’s maken en die dan weer delen met je vrienden. Je kunt zelfs een Duet maken. Met een Duet maak je samen met een ander account een video. Daarnaast kun je natuurlijk lekker achteroverleunen in je stoel en uren scrollen door de For you-page. Jongeren en jongvolwassen zoeken naar verbinding met leeftijdsgenoten. Het is een leuke en unieke manier om contact te zoeken met de buitenwereld.

Hoe zit het met bedrijven op TikTok?

Niet veel bedrijven in Nederland zijn actief op Tiktok. Wat eigenlijk best zonde is. Dit sociale platform is wereldwijd bekend en het is perfect voor als je gezien wil worden. Bedrijven in Amerika zijn al wel actief bezig om zichzelf zichtbaar te maken op dit specifieke mediaplatform. Dat doen ze omdat ze weten dat TikTok gebruikers erg actief zijn.

De app heeft wereldwijd miljoenen actieve gebruikers. Gemiddeld is één gebruiker per dag meer dan een uur actief op de app. Maandelijks worden er 100 miljard video’s bekeken. 70% van de tijd dat ze op TikTok zitten, scrollen ze door de For you-page. Met TikTok kun je leuke originele reclame maken. We zien steeds meer samenwerkingen met influencers: bekende TikTokkers die hun product willen promoten. Ook worden er regelmatig challenges bedacht met de producten van het betreffende bedrijf.

Voor kleine bedrijven is het belangrijk om te weten of jouw specifieke doelgroep actief is op TikTok. Als dat zo is, maak er dan gebruik van. TikTok is op dit moment één van de meest gedownloade apps in alle app stores. Wanneer je doelgroep gericht is op jongeren en jongvolwassenen is de app zeker een van de beste manieren om je naam bekend te maken.

TikTok is dus dé nieuwe hotspot van de sociale mediawereld. Jongeren, maar ook jongvolwassenen zitten uren op de for you-page te scrollen om leuke video’s te bekijken. De app is nog niet geheel populair onder de bedrijven in Nederland, maar als TikTok blijft groeien dan kan daar nog wel eens verandering in komen. Wil je meer weten, of heb je hulp nodig bij het opzetten van jouw TikTok-kanaal, neem dan gerust contact met ons op.